”Jag har snackat med Zlatan och han vet...”

Förre tränaren inför återseendet: Alla var 19 och körde Ferraris

FOTBOLL

En 35-årig och superprofessionell Zlatan Ibrahimovic har lyft Manchester United.

På tisdagskvällen ställs svensken mot en tränare som även känner till den andra sidan av fotbollsstjärnan.

– Alla var 19 år och körde Porsches och Ferraris, säger Ronald Koeman om tiden i Ajax.

Ronald Koeman tränade den då sprängfyllda talangfabriken Ajax 2001-2005 – under samma tid som en ung Zlatan Ibrahimovic hämtades till klubben från Malmö FF och så småningom fick sitt stora genombrott på den europeiska fotbollsscenen. På tisdagen möts de två igen när Koemans Everton gästar Zlatans Manchester United.

”Kunde vara komplicerat”

– Jag tränade Zlatan när han var ung och det kunde vara komplicerat. Men det är normalt. Jag är också bättre på att hantera den typen av spelare nu än när han var 19 år, säger Koeman till Liverpool Echo och minns tillbaka:

– Han kunde vara väldigt rolig men också svår att hantera eftersom vi hade väldigt många unga spelare i Ajax på den tiden som (Wesley) Sneijder, (Rafael) van der Vaart, (Nigel) De Jong, (John) Heitinga, Mido och Zlatan. Vi hade väldigt stora talanger på den tiden men alla var 19 år och körde Porsches och Ferraris... En ny generation.

”Zlatan vet”

Koeman vill inte berätta några specifika historier men bråket mellan Zlatan och van der Vaart är väl omskrivet liksom incidenten där Mido kastade en sax mot svensken. Evertons manager beskriver samtidigt den dåvarande turbulensen som en god läxa för honom själv.

– De var vänner men ibland... Men det var en bra period och lärorik för mig som ung tränare men de vet. De vet. Jag har snackat med Zlatan tre eller fyra gånger under de senaste månaderna och när vi talar om den tiden så vet han hur han var när han var 19 och hur han är nu, säger Koeman och hyllar den nu mogna Ibrahimovic:

– Han är en stor tillgång för dem. Han är en av de bästa och jag beundrar killen. Jag känner honom väl och han visar fortfarande vid sin ålder genom att vara så viktig för laget och göra mål att han är en av de bästa. Jag har stor respekt för honom.

ARTIKELN HANDLAR OM