Bajen-kross i genrepet – och märklig situation

Foto: KENTA JÖNSSON, BILDBYRÅN
Arnor Smarason.
FOTBOLL

Bajen vann enkelt med 4–0 i genrepet.

Men finska Ilves åkte på ett rött kort direkt efter paus.

Då försökte Hammarby-spelarna övertala domaren Johan Hamlin.

– För helvete. Vi vill spela elva mot elva! sa Arnor Smarason.

Bara några minuter in i den andra halvleken drog Ilves Marco Metrone på sig sin andra varning i matchen.
Rött kort och de finska gästerna fick därmed spela med en man mindre. Inte optimalt för något av lagen i genrepet. Ilves tränare och Hammarbys tränare Jakob Michelsen försökte resonera med domaren Johan Hamlin.

Hamlin var obeveklig

Kennedy Bakircioglu pläderade för att Ilves skulle få vara fulltaliga och Arnor Smarason sprang fram till domaren:

– För helvete. Vi vill spela elva mot elva!

Johan Hamlin – som följer regelboken – var dock obeveklig och Ilves fick spela en halvlek med tio man.

– Det är en träningsmatch. Man vill ju spela elva mot elva då. Det var därför jag och flera andra sprang ut till domaren. Regler är väl regler, men det måste vara okej att ta in en ny spelare om båda lagen vill det, säger Arnor Smarason efter matchen.

Johan Hamlin:

– Tidigare var det ett undantag i Sverige – när svenska lag mötte varandra – att man fick ta in en ersättare. Men nu är det inte tillåtet. Det går inte. Lite tråkigt kanske, men så är det

Ilves kunde inte stå emot

Hammarby hade dock tagit ledningen redan i den första halvleken. 10 minuter in i matchen arbetade lagkamraterna fram bollen till Pa Dibba någon meter utanför straffområdet. Anfallaren tog sats och borrade upp ett rappt distansskott som var otagbart för bortamålvakten.

Den andra halvleken blev mer som ett träningspass för Hammarby. Ett Ilves med en man mindre på planen kunde inte stå emot när ett överlägset Bajen pressade på för fler mål.

– Trist att det blev elva mot tio. Det förstörde matchen. Vi var bättre än Ilves med elva mot elva – och mycket bättre elva mot tio. Det här handlar om att förbereda sig inför allsvenskan och då ska det vara elva mot elva, säger tränaren Jakob Michelsen som önskade sig lite större flexibilitet från domarkåren.

Drömmål av Hamad

Först skarvade Björn Poulsen påpassligt in 2–0 med skallen på ett Jiloan Hamad-inlägg. I den 60:e utökade Kennedy Bakircioglu till 3–0 via ett säkert slagen straffspark.

Med tjugo minuter kvar att spela kom matchens delikatess. Jiloan Hamad tog emot bollen 30 meter utanför straffområdet, tittade upp – och smackade vackert in 4–0 i krysset.

– Alltid skönt att hålla nollan och samtidigt göra flera mål, säger Jakob Michelsen som berömde försvarsspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM