”Får höra om man är dålig”

1 av 3 | Foto: Anna T ärnhuvud / AFTONBLADET
FOTBOLL

Sakta men säkert har bilden klarnat av Hammarbys nya tränare.

Nu vet spelarna följande:

Jakob Michelsen är en tuff jävel.

– Det är ingen bullshit med honom. Om någon är dålig får han höra det. Vi är inga barn, säger Jiloan Hamad.

Det är inte så att Hammarbys nye tränare går runt med fradga i mungiporna och okynnesskäller på allt som rör sig. Tvärtom är Jakob Michelsen ofta på påtagligt gott humör och skämtar gärna under passen.
Under träningen som Sportbladet besöker delar han upp laget inför det avslutande smålagsspelet.

– Kennedy, Batan och Hamad. Ni är Mellanöstern-laget. Koffie, Dibba och Aidoo är team Africa. Paulsen, Solheim och Magyar – ni är det skandinaviska laget. Men ni är också fulast rent utseendemässigt, så ni får börja vid sidan av planen.

Jiloan Hamad trivs med den råa men hjärtliga jargongen.

– Han kan skoja ganska grovt och är rolig. Han får oss att skratta och slappna av. Det är en perfekt balansgång med hans andra sida.

”Är jävligt bestämd”

För det finns förstås en sådan. Michelsen har tidigt fått ett rykte om sig som en hård jävel. Han ställer tuffa krav på truppen, kan skälla ut en spelare framför lagkamraterna och är extremt rak. Enstaka i truppen grymtar förstås, men den absoluta majoriteten trivs med danskens stil.

– Han är hård. Han vet vad han vill. Det är en jävligt bestämd tränare. Om man gör något fel eller något som inte är bra så får man höra det direkt. Jakob är tuff, rak och rättvis.

Hamad gillar att Michelsens är framåt och direkt med sin kritik.

– Vi ska ha högt i tak. Man måste kunna få säga till någon som är dålig. Vi är inte barn. Vi måste kunna ta det. Kommer man utomlands så är alla tränare på det sättet.

Men Michelsen skiljer sig alltså från svenska tränare, menar nyförvärvet.

– En svensk tränare gömmer sig ofta. Om man vill ha en förklaring till varför man inte spelar så ljuger de eller kommer med undanflykter som man inte förstår. Går du till Jakob så får du svaret direkt. Du kanske inte gillar det, men du får ett svar. Det är ingen bullshit med honom.

Själv är 36-åringe Michelsen öppen med att han vill "skapa en helt ny träningskultur" i Hammarby.

– Det är flexibelt. Utanför planen ska det vara roligt och avslappnat, men träningskulturen ska vara extremt tävlingsinriktad. Jag försöker vara rättvis och rak. Jag vill inte hantera människor på olika sätt. Oavsett om du är Kennedy Bakircioglu, 36 eller Dusan Jajic, 18.

Går det?

– Det måste gå. Det är bra att komma in som en ny tränare från ett annat land. Du har ingen historia med spelarna och kan börja om. Jag försöker vara ärlig, säger han och fortsätter:

– Samtidigt måste alla spelare få träna på olika sätt. För du kan inte be en elefant klättra i ett träd som om elefanten vore en apa.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hamad säger att du skiljer dig från svenska tränare.

– Jag kan inte säga hur svenska tränare än, men jag har hört det förut. Jag hade Simon Kroon (förre MFF-spelaren) i Danmark och han berättade för mig att jag var mycket mer rak än vad han var van vid. Om han var dålig så berättade ingen det för honom, och om någon sa något så var det bakom stängda dörrar.

Hur resonerar du?

– Alla kan se om någon varit dålig. Alla fattar det. Så varför inte säga det inför laget? Jag märker också att spelarna börjar vänja sig. I början tog de allt personligt, men efter tre månader fattar de att jag skäller på fotbollsspelaren och inte människan. Jag gillar alla grabbarna, men man ska vara tydlig och rättvis.

Lika tydlig som han är i dialogen med spelarna försöker Michelsen vara även mot styrelse och vd. Han har bestämda åsikter angående, för att ta ett exempel, sportchefsfrågan. Hammarby har ju ingen sådan sedan Mats Jingblad valde att hoppa av.

Bollar den sportsliga ledningen sportchefnamn med dig?

– Vi pratar förstås om det. Jag väntar mig att styrelsen och vd:n Henrik Kindlund frågar mig om vad jag tycker är viktigt hos en sportchef. Men jag har ingen aning om vem det blir. Och det är väl vettigt: jag ska nog inte anställa min egen chef...

”Måste vara stark nog”

Du vill inte ta båda rollerna?

– Nej, jag gillar att vara tränare för mycket. Men jag vill starkt kunna påverka vilka spelare vi tar in. Det hoppas jag kunna göra mer i framtiden.

Men vad tycker du är viktigt hos en ny sportchef?

– En stark karaktär. En riktig ledare. Jag visste redan innan jag kom in i Hammarby – och har fått det bekräftat de första veckorna – att det finns många med starka intressen i föreningen. Det är många killar som vill ha saker att säga till om. Många som vill ha inflytande. Då gäller det att sportchefen är hjärtat i den sportsliga verksamheten.

Utveckla.

– Han måste vara stark nog att jobba utifrån en egen strategi och inte ändra på kursen för att vi förlorar några matcher. Det krävs långsiktighet på den posten. Jag måste också kunna jobba tillsammans med sportchefen så att han inte tar in spelare, eller förlänger med spelare, som inte vi båda tycker om. Det är dåligt både sportsligt och ekonomiskt.

Vill ordna upp i truppen

Vad kan vi vänta oss av Hammarby i år?

– Det här är ett år med fokus på utveckling. Det tror jag alla fattar. Vi har inte varit bättre än 11:a i tabellen på de åtta senaste åren, bytt tränare och förlorat sportchefen, säger han och fortsätter:

– Truppen är inte färdig. Det tar tre fönster att få ihop en egen trupp för en fotbollsspelare. I en perfekt värld har klubben en filosofi och så tar de in en tränare som passar i den filosofin. Men mitt sätt att spela skiljer sig ganska rejält från Nannes. Så nu måste vi ordna upp truppen då den skapats utifrån olika typer att spela fotboll – och då får du inte ut allt av den.

Så fansen måste visa tålamod?

– Tålamod och process är fula ord inom fotbollen. Jag tycker att en topp 10-placering vore fantastisk. Men kommer vi 12:a – och känner att vi utvecklats bra under året – kan det vara bättre än att komma 10:a och stå stilla.

ARTIKELN HANDLAR OM