”Så jäkla skönt. Helt underbart”

Djurgården vann allsvenska derbyt mot Hammarby

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Första derbyt mellan Hammarby och Djurgården i damallsvenskan på sex år.

Då vann Djurgården bortamötet med 2-0 inför storpublik.

– Det var verkligen skönt, de var lite kaxiga innan matchen, säger lagkaptenen Mia Jalkerud.

Det första Stockholmsderbyt  i allsvenskan på två år – men det första mellan Djurgården och Hammarby på sex.

Då tog sig hela 2137 åskådare såg matchen på Zinkensdamms IP – en publiksiffra bara Eskilstuna kan konkurrera med den här säsongen.

Efter en mållös första halvlek kunde nästjumbon inte stå emot i andra.

Dif-kaptenen Mia Jalkerud satte 1-0 efter 55 minuters spel och tio minuter senare fixade hennes anfallskollega Tempest-Marie Norlin 2-0 till bortalaget.

– Så jäkla skönt. Helt underbart, säger lagkaptenen Jalkerud som assisterades fram till målet via en felpass av Hammarbys mittback.

– Jag ser att målvakten är långt ute och tänkte bara ’ah, jag drar till’. Den brukar gå in, haha.

”De var lite kaxiga”

Extra skönt att vinna inför storpublik på Zinken?

– Ja verkligen! De var lite kaxiga innan matchen, och med all rätt. De spelar bra fotboll.

Ni var mer ödmjuka inför?

– Ja, men vi har inte snackat så mycket och har varit medvetna om att det kommer mycket publik som hejar på Bajen. Men det är kul med mycket publik. Vi hade vår lilla klack här på vänsterkanten och det gäller att fokusera på rätt saker, det gjorde vi i dag.

Stor besvikelse i Hammarby

Efter matchen var besvikelsen stor bland Hammarbyspelarna.

– Vi har inte råd att vara så nonchalanta som vi börjar matchen och det är något individuellt misstag som straffar oss direkt. Det är inte kul nu. Tungt, säger Anna Oscarsson.

Hon hade inte mycket för Jalkeruds kommentar om att de varit kaxiga.

– Det vet jag inte vart det kommer ifrån. Kanske att vi från klubbens sida gått ut hårt för att få hit en storpublik men det vet jag inte om det är kaxigt. Det är mer ett sätt att försöka få hit folk, och det är ju kul för dem också tänker jag.

Mitt i det allra största deppet står Oscarsson och posar glatt med flera knatte-fans. Förlusten till trots betyder publiken mycket för laget.

– Det är jättestort. Klubben har jobbat hårt för att marknadsföra matchen och skapa en fotbollsfest. Det är tråkigt att vi inte kunde bjuda på en vinst. Förhoppningsvis fick publiken se vilken stor lagmoral vi har i laget. Med den tror jag vi har tiden på vår sida. Vi är ett ungt lag som utvecklas och blir bättre varje dag.

Djurgården passerar i och med segern Kvarnsveden och Vittsjö i tabellen och går upp på en sjunde plats. Hammarby är kvar som nästjumbo.