Östersunds sista EL-hinder: PAOK

avMartin Tolén, Simon Sjöstrand

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Östersund firar avancemanget.

Östersund är ett dubbelmöte ifrån drygt 30 miljoner kronor.

Sista hindret: Grekiska PAOK.

– En fantastisk lottning. Zenit var väl laget som stack ut, säger ordföranden Daniel Kindberg.

I går tog sig Östersunds FK till Europa Leagues avgörande play off-omgång efter 2–1-segern (3–1 totalt) borta mot Fola Esch från Luxemburg.

Därmed står Östersund, som även slagit ut turkiska Galatasaray, endast ett dubbelmöte ifrån drygt 30 miljoner kronor och ett Europa League-gruppspel under hösten.

– Det har varit en fantastisk resa. Förhoppningsvis tar den inte slut än. Vi har bevisat gång på gång vad vi går för, sa Gabriel Somi i går.

”Största berget kvar”

Och nu är även sista hindret framlottat.

Efter fredagens lottning står det klart att Östersund får möta grekiska PAOK om en plats i höstens gruppspel.

– En fantastisk lottning. Vi möter ett jättebra grekiskt lag med många fans i Sverige, så en positiv lottning. Zenit var väl laget som stack ut, säger Östersundsordföranden Daniel Kindberg till Sportbladet.

Mittbacken Tom Pettersson:

– Vi har det största berget kvar att bestiga, helt klart. Galatasaray har ett bra lag men kämpade inte, medan Fola gav allt men inte har så bra spelare. PAOK har lite både och. Men det har vi också, det har vi visat förut, säger Pettersson.

Hur bra koll har du på PAOK (tvåa i ligan i fjol)?

– Dålig koll. Det är inte så att man följer grekiska ligan, förutom Panathinaikos-svenskarna. Det kommer bli väldigt tufft, men jag tror på oss. Kommer vi upp i lite högre standard så. Vi ska vidare, så är det bara, säger 27-åringen, vars Östersund matchas hårt för tillfället.

”Tär på kropparna”

På söndag väntar Sundsvall borta och veckan senare fortsätter det hektiska schemat:

Hammarby borta den 13:e, PAOK borta den 17:e, AIK hemma den 20:e, PAOK hemma den 24:e och Norrköping borta den 26:e.

– Det är klart att det är en ny situation. Vi spelar många matcher och det tär på kropparna, vi har redan många småskavanker. Men samtidigt är det detta man drömmer om, att komma ut i Europa och möta storlagen. Det är skitkul, vi får tackla det så bra vi kan, säger Tom Pettersson.

En plats i gruppspelet garanterar närmare 25 miljoner kronor. Dessutom har Östersund redan spelat in cirka sex miljoner kronor under de tidigare kvalomgångarna, exklusive biljettintäkter.

– Ett sådant tillskott ger oss större möjligheter att vinna fotbollsmatcher. Redan i dag använder vi pengarna så gott vi kan och det ska vi fortsätta göra. En stor del av det vi gör handlar ju om att vinna fotbollsmatcher, så det blir spännande, säger Kindberg.

”En fördel”

Östersund inleder alltså borta 17 augusti med retur veckan efter.

– Spontant är det en fördel att börja borta. Det hade varit skönt att få ett bra resultat där och sen bjuda upp dem till Jämtland och avgöra, säger Tom Pettersson.

I PAOK finns spelare som José Angel Crespo (med ett förflutet i Sevilla), slovakiske landslagsspelaren Robert Mak samt förre Djurgårdenspelaren Aleksandar Prijovic.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM