Fotbolls-VM

Är världens dyraste – men någon mätte fel

Tio centimeter gör VM-arenan till en katastrof

Av: 

Patrik Brenning

Saint Petersburg Stadium
Saint Petersburg Stadium

FOTBOLL

Den blev nio år (!) försenad och kostade till sist 12,2 miljarder kronor.

När världens dyraste arena Krestovskij stadion generalrepeterade inför VM under Confederations Cup upptäcktes nästa problem.

Djupet på gräsmattan är tio centimeter för grunt vilket gör att gräset inte kan gro ordentligt.

Krestovskij stadion, eller Saint Petersburg Stadium som den kommer att kallas under fotbolls-VM nästa år, har varit ett sorgebarn för den ryska VM-arrangören i många år. Arenan skulle stå klar redan 2008 men blev klar först i sista stund innan årets Confederations Cup efter ett sällan skådat byggkaos.

Minst fem människor dog

Entreprenörer hoppade av, staden missade fakturor och internationell media avslöjade hur 110 nordkoreanska byggarbetare tvingades jobba under slavliknande och livsfarliga förhållanden. Till sist slutade notan på 12,2 miljarder kronor – världens dyraste fotbollsarena – och minst fem människoliv.

Var det värt det? Knappast, om du frågar fotbollsstjärnorna som testade arenan under den precis avslutade Confederations Cup.

– Det var en svår plan. Gräset var för långt och det var omöjligt att spela bättre än vi gjorde, sa till exempel Portugals Cristiano Ronaldo efter mötet med Nya Zeeland i gruppspelet.

Tvingades flytta sista matchen

Redan innan turneringen påbörjades var det tänkt att Zenit St Petersburg skulle spela sina tre sista ligamatcher på arenan men underlaget var så uselt att laget flyttade tillbaka till sin gamla hemmaplan Petrovsky stadion inför den sista hemmamatchen mot Krasnodar.

Inför Confederations Cup ersattes gräsmattan sedan med en ny men chefredaktören på radiostationen Sport FM St. Petersburg säger till ESPN att det inte är själva gräset det är fel på.

– Djupet på underlaget måste vara minst 50 centimeter för att gräset ska kunna gro ordentligt men Saint Petersburg Stadiums planerades bara till 40 centimeter. De har uppenbarligen inte hört sig för hos specialister när de planerade bygget och nu är det för sent. Eftersom planen är designad så att den ska gå att rulla ut ur arenan så är det omöjligt att öka djupet, säger Tatyana Kopylova.

Återstår att se om VM-arrangören hittar någon annan lösning innan VM nästa sommar. Då ska bland annat en av semifinalerna samt bronsmatchen spelas på Saint Petersburg Arena.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är de tolv VM-arenorna i Ryssland

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Confederations Cup