”Det är anskrämligt”

MFF-legendaren dundrar mot slitna arenan

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

STRUMICA. Smutsiga, trasiga stolar, ogräs i gräsmattan och två vita murar på kortsidorna.

Här ska MFF i kväll kvala till den finaste turneringen av dem alla.

– En av de mest anskrämliga arenor jag sett under mina 40 år med landslaget, U21 och Malmö FF, dundrar MFF:s hedersordförande Bengt Madsen.

Senast Malmö FF var med i Champions League mötte man Real Madrid.

Nu kvalar MFF till samma turnering med en match som i allra högsta grad spelas i skuggan av Real Madrid och de regerande mästarnas match mot Manchester United.

På grund av den så kallade supercupmatchen mellan storklubbarna på Arena Filip II, som arrangeras av Uefa, om tre veckor är arenan fridlyst fram tills dess och Vardar tvingas därför spela sin hemmamatcher i europaspelet drygt två timmar sydösterut i den lilla staden Strumica.

1 av 6

Bara murar på kortsidorna

Här finns den enda alternativa arenan i Makedonien som godkänns av Uefa: Mladost-stadion.

Faciliteterna under huvudläktaren ser fina ut men när man kommer in på arenan, med en kapacitet på drygt 6000 åskådare, kan man fråga sig hur Uefa kan ge den godkänt för Champions League-kval.

Det som framför allt slår en är stolarna på arenan. På huvudläktaren, den enda som är under tak, är var och varannan stol trasig och allihop är så smutsiga att man knappt vill sätta sig på dem. Det är samma sak till och med på vip-läktaren.

På den andra långsidan finns en låg läktare med likadana blå stolar medan det inte finns några läktare alls på kortsidorna. Där ”tronar” i stället tre meter höga, vita murar. Runt planen är löparbanorna borttagna och kvar finns bara något slags grus.

– Det är anskrämligt, säger Bengt Madsen, 74, när han på måndagkvällens träning blickar ut över arenan där MFF i kväll ska spela ett ödeskval.

Foto: Boris Grdanoski / TT / NTB Scanpix
Arena Filip II i Skopje håller desto högre kvalitet.

Tivoli bakom muren

Madsen är hedersordförande i MFF och har följt med laget till Makedonien tillsammans med flera andra styrelsemedlemmar. Han har en del att jämföra med efter alla sina år som ordförande i MFF och överledare i landslaget.

– Arenan måste vara 50 år gammal (67 år för att vara korrekt, red:s anmärkning) och stolarna är minst lika gamla. Representanter för Vardar är ju bekymrade och skäms över arenan. Men de kan inte göra något åt det.

Just bakom muren på ena kortsidan finns det ett litet tivoli som är i full gång när MFF tränar. Besökarna i slänggungorna kan faktiskt se när MFF-spelarna joggar runt.

– Hoppas de inte håller på med den cirkusen där borta i morgon (läs: i kväll), säger Madsen och nickar bort mot tivolit.

– Men gräsmattan, som är det viktigaste, kan man i alla fall med glädje acceptera. Jag trodde den skulle se illa ut med tanke på regnandet de senaste dagarna. Sen är det lite ogräs i den men det får man väl acceptera, säger Madsen.

18.00: FÖLJ MATCHEN MINUT FÖR MINUT HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM