Titta Blågult: bättre än samtliga toppklubbar

Foto: Bildbyrån och TT
FOTBOLL

Det svenska U21-landslaget har under EM-kvalet haft en passningsprocent på 91 procent.

Det är högre än samtliga lag i den europeiska toppfotbollen.

– Det handlar om noggrannhet, säger Håkan Ericson.

När EM-guldet bärgades 2015 hade Sverige en passningsprocent på 73,2 procent, vilket var sämst av samtliga deltagande lag.

Sedan dess har någonting hänt.

Under EM-kvalet, där Sverige vann sin grupp före stornationerna Kroatien och Spanien, låg passningsprocenten på skyhöga 91 procent.

– Vi ligger högt, väldigt högt. Men vi ska nog vara försiktiga med att jämföra kval mot mästerskap. Vi har ett enormt bollinnehav mot San Marino, det blir lite orättvist, men vi har legat runt 85 procent det senaste åren och det är bra, säger förbundskapten Håkan Ericson till Sportbladet.

Bättre än alla toppklubbar

I jämförelse:

I den europeiska toppfotbollen har, under den här säsongen, PSG slagit flest passar rätt, med 88,7 procent, enligt WhoScored. FC Barcelona och Bayern München ligger runt 86 och Real Madrid runt 87.

I sommarens EM-slutspel låg det svenska herrlandslaget på 76,8 procent

Bakom U21:s passningssuccé finns, enligt Håkan Ericson, många faktorer.

– Jag vet inte hur andra jobbar, men vi är ju noggranna. Dels att vi är medvetna om att vi ska spela ett passningspel, men också vilken typ av passning vi ska spela, säger han.

”Gamblat mer”

En annan anledning är typen av spelare som Sverige använt sig av i kvalet.

– Vi har prioriterat passningsskickliga spelare. Det är kanske lite annorlunda utseende på det här mittfältet än mot det som vann EM-guld. Då hade vi starka spelare, bra i förhållande till pressen. Nu har vi ”gamblat” lite mer, spelat en mer offensiv fotboll, säger Ericson.

EM-slutspelet, som Sverige är kvalificerat till, spelas i Polen med start den 16 juni. I gruppen möter Sverige just Polen, England och Slovakien.