Går inte att beskriva hur pinsamt det var

Brenning: Hur många har sett en hel match med honom?

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
FOTBOLL

France Footballs Ballon d’Or har respekten, historien och värdigheten.

Fifas The Best har... Eva Longoria från Desperate Housewives.

90 000 såg Fifas försök att hylla fotbollen.

Det var 90 000 för många.

Det går inte att med rättvisa beskriva hur pinsamt Fifa The Best Football Awards var. Det var som om Fifa-topparna vridit på den gamla hiten ”Tonight we gonna party like it’s 1999” och i kör skrikit ”vi är unga, vi är coola, vi är fortfarande relevanta”. Sen skapade de en gala där Neymar inte kan ha känt igen en enda referens.

Fruktansvärt enkelt att tycka illa om

Det är tråkigt att Fifa gör det så fruktansvärt enkelt att tycka illa om precis allt de gör. Om det så är att stjäla halva världens fotbollspengar till sina egna skatteparadis eller försöka hylla planetens bästa fotbollsspelare. För någonstans gör de ändå saker nu som borde diskuteras på ett mer konstruktivt sätt.

I dagarna väntas Fifa nämligen presentera en utökning av VM från 32 till 48 lag. Det är ett förslag som bespottats i Europa då motivationen är ekonomisk och bredden av lag riskerar att urholka såväl kvalitén som prestigen i VM. Det är kritik som självklart är befogad.

Men någonstans måste vi ändå kunna ha en diskussion om dagens VM-format verkligen är det bästa. Jag tycker, som de flesta i Europa verkar göra, att antalet lag är lagom. Vad som däremot inte är rättvist är den sneda fördelningen av platser till Europas fördel.

Vi måste, trots att vi är Européer, inse att det är hög tid att släppa in fler lag från andra kontinenter i turneringen. Ska vi då inte utöka antalet deltagare får Europa helt enkelt ge bort några av sina platser. Så vad väljer ni: Fler lag eller lika många lag men färre platser till Europa och därmed svårare för Sverige att nå slutspelet?

Hederspriset till futsal-spelare

Tyvärr är det en diskussion vi aldrig kommer till för istället fastnar vi i det blinda hatet mot Fifa och allt de sysslar med. Fullt förståeligt också när de är så arroganta och usla på att göra reklam för sig själva.

Organisationens nya flaggskepp The Best inleddes med att en acapella-grupp (tänk The Real Group fast sämre) körde beat box i ett 90-talsintro som fick mig att tro att jag skruvat på MTV Music Awards, German Edition, någon gång för 20 år sedan. Det toppades av en redan episk high-five med tyske programledaren Marco Schreyl – känd världen över för precis ingenting.

Till sin hjälp hade han en selfiepinne och Eva Longoria, en amerikansk skådespelerska som är flyktigt bekant med Thierry Henry.

För att bevisa precis hur hippa de är hade Fifa-höjdarna också bestämt att galan skulle sändas live på Youtube. Det gav blott 90 000 tittare – världen över – när världens mest populära idrott skulle ha sin stora galakväll.

Maradona, Batistuta, Sjevtjenko och Ronaldo (båda) var alla där men galans hederspris gick till en futsal-spelare (vi har alla njutit av klippen men hur många har egentligen sett en hel match med Falcao?).

Claudio Ranieri och Silvia Neid vann årets tränare för Premier League- respektive OS-titeln. Årets bästa spelare gick till Cristiano Ronaldo efter triumferna i Champions League samt EM och damernas motsvarighet togs hem av amerikanskan Carli Lloyd, trots att USA försvann redan i kvartsfinalen i OS.

Men kvällens behållning var oavsett hyllningen dessförinnan till Club Atletico Nacional som gav bort titeln i Copa Sudamericana till Chapecoense efter den tragiska flygolyckan i november. Det visade vad fotbollen handlar om. Det var bra reklam för sporten.

Resten kan vi glömma. Döp om The Best till The Beast och skicka den i ide tills Fifa förnyats, föryngrats och kommit ikapp sin samtid.