Mejla

Robert Laul

Laul: Nya bevisningen – ett stolpskott

FOTBOLL

Åklagarsidan presenterade ny bevisning mot Dickson Etuhu och ”37-åringen”.

Det må vara ett hyfsat anfallsförsök, men som avslutas med ett skott i stolpen.

Vad gäller den övergripande bilden håller jag fast vid samma linje som när jag läste förundersökningen första gången för ett drygt år sedan. Där finns en detalj som gör att jag känner mig ganska säker på att Dickson Etuhu och ”37-åringen” verkligen sonderade terrängen med Kenny Stamatopoulos inför matchen IFK Göteborg-AIK våren 2017. Att de faktiskt fiskade kring målvaktens intresse att medverka till matchfixning.

Det är citatet som ”37-åringen” ska ha sagt strax innan sällskapet lämnar Primo Ciao Ciao på Hornsbergs strand där det misstänkta mubrottet ska ha ägt rum. Först frågar ”37-åringen” om ”Kenny Stam” tror att några lagkamrater till honom tar emot pengar för att lägga sig? Kenny svarar då nej, och både ”37-åringen” och Dickson ska ha fnittrat och skrattat åt detta.

Sedan säger ”37-åringen”:

– Jag lovar dig, på mina barn, att det är killen du minst anar.

Det här uttalandet från 37-åringen – som framkommer under ett tidigt förhör med ”Kenny Stam” – har fått en undanskymd roll både under tingsrättsförhandlingen i fjol och i Svea hovrätt i veckan.

För mig säger det om inte allt, så i alla fall väldigt mycket.

Det är ett citat som fastnar. Det är knappast något ”Stam” skulle dra ur hatten som ett vasst argument för att sätta dit en oskyldig kompis. Det är heller inte något som du bara slänger ur dig efter ett samtal som alla inblandade bekräftat delvis har handlat om just matchfixning. Och det stämmer med andra matchfixningsfall då det verkligen handlat om ”killen du minst anar”.

Ingen skugga över AIK

Jag påstår absolut inte att det betyder att spelare i AIK tagit emot pengar för att lägga sig, tvärtom, men sammantaget stärker det bilden tillräckligt mycket att Dickson och ”37-åringen” sonderade terrängen, fiskade kring ”Kenny Stams” intresse att medverka till att fixa en match, mot Blåvitt eller framöver. Det är nämligen precis så här matchfixare snackar, den typen av jargong som förekommer. Det kan omöjligen vara en slump.

I december i fjol ogillade Stockholms tingsrätt åtalet om grovt givande av muta med motiveringen att det inte förekommit ett tillräckligt konkret erbjudande. Det hade rört sig om en icke straffbar ”provtryckning” från Etuhus och ”37-åringens” sida.

Där står frågan fortfarande när hovrättens jurister nu har fram till 8 november klockan 11.00 på sig att komma fram till om sonderingen och fiskandet är att betrakta som ett mutbrott.

”Jag vet var du bor”

I Svea hovrätt argumenterade åklagare Johan Lindmark så här:

– Om man drar en parallell till brottet olaga hot så krävs det inte att man uttrycker ett hot i form av att ”jag ska döda” eller ”jag ska misshandla dig” utan det räcker med subtilare redskap som att man har en väst som visar ens gängtillhörighet eller säger ”jag vet var du bor”, sa Lindmark.

Med det menade han ett mutbrott kan vara begånget utan att båda parter måste skriva på ett avtal om det, skämt åsido.

Dickson Etuhu anlände till Svea hovrätt i mörk rock, vit skjorta, tajta tygbyxor, en svart baseballkeps och ett par feta, kamouflagefärgade gympaskor. Det stora håret var uppsatt i en tjock hästsvans. Någon intervju ville han inte ställa upp på, utan det får vänta till efter domen meddelats, sa han vänligt men bestämt efteråt.

Inne i rättssalen förnekade både Etuhu och ”37-åringen” brott och försvarssidan argumenterade så här:

– ”Kenny Stams” berättelse vittnar om något som möjligen kan sägas varit högst omoraliskt, högst osportsligt, men det är inte det vi prövar i en rättegång och den domen har redan fallit mot de två tilltalade. Deras liv är vända upp-och-ner och karriärer är förstörda, sa Peter Dahlqvist som företräder ”37-åringen”.

Nya bevisningen – ett stolpskott

Exakt där står den juridiska striden.

Apropå åklagare Johan Lindmarks nya bevisning skulle jag beskriva det som ett skott i stolpen efter ett hyggligt anfall. Dels är det mer en straffvärdesfråga, dels tycker jag inte det säger så mycket egentligen. Svenska Fotbollförbundet har tagit fram en rapport som visar att spel på en allsvensk match omsätter i storleksordningen 90 miljoner kronor ”i hela världen”.

Enligt åklagare Lindmark visar SvFF:s rapport att det är rimligt att ett mutbelopp på två miljoner kronor har diskuterats, men det köper jag inte alls.

Vem sjutton drar in långt över två miljoner kronor på en, enskild riggad match i Sverige? Det finns inget empiriskt stöd för att matchfixningen handlar om så stora summor. Möjligen om en dryg tiondel.

För att satsa så mycket pengar skulle Dickson Etuhu och ”37-åringen” ha behövt uppbackning av ett kriminellt nätverk eller spelsyndikat, men sådana kopplingar saknas i förundersökningen. Åtminstone någon form av stödbevisning att de åtalade ägnar sig åt spel med så här höga insatser, men också den typen av stödbevisning lyser med sin frånvaro.

ANNONS

Streama alla matcher i Allsvenskan hos Discovery+ här!

Extern länk från Discovery+

Skaffa konto

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Björn Wesström talar ut – om allt

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Matchfixning

Dickson Etuhu

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Fotboll