”Du ska aldrig träffa dina idoler”

Sågar United-ledningen och kritiserar idolen

avPatrik Brenning

Manchester Uniteds målvakt kunde ha hetat Anders Lindegaard istället för David de Gea.

Nu berättar dansken om tacklingen från en plastdocka som krossade drömmen, kaoset i Manchester United och besvikelsen på idolen Peter Schmeichel.

– Det är sant som de säger: Träffa aldrig dina idoler, säger Lindegaard till Evening Standard.

Sommaren 2011. Edwin van der Sar avslutar sin framgångsrika målvaktskarriär och två nya förmågor slåss om att bli hans arvtagare. Danske doldisen Anders Lindegaard och spanske supertalangen David de Gea.

Dansken spelar oväntat till sig målvaktsplatsen och imponerar fram till en olycklig kollision på träningsplanen.

– Den första säsongen tog slut för mig när jag fastnade med foten i en plastdocka på träning. Jag grät som ett barn när det hände och det är en skada som kommer förfölja mig hela vägen till graven. Jag var borta i sex månader och David började storspela, säger Lindegaard till Evening Standard.

”Var inget stöd för mig”

En annan sak Anders Lindegaard har svårt att släppa är kritiken han fick av sin egen idol, Peter Schmeichel. Den danske legendaren ifrågasatte Uniteds värvning av hans landsman redan från start och lät sig aldrig övertygas av Lindegaard.

Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Lindegaard.
Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Lindegaard och De Gea med PL-bucklan 2013.

– Peter var en stor inspiration för mig när jag var barn. Han var ett av skälen till att jag ville bli målvakt. Jag har en enorm respekt för vad han uppnått. På fotbollsplanen. Men han gjorde aldrig någonting för mig och var inget stöd när jag kom till England. Det är sant som de säger: Träffa aldrig dina idoler.

Skadan på träningsplanen höll Lindegaard borta i sex månader och målvakten vann aldrig tillbaka platsen mellan stolparna utan förblev reservmålvakt i United ända fram till 2015. Då fortsätta karriären i West Bromwich utan att lyfta och den i dag 35-årige dansken har sedan dess även representerat Preston och Burnley. I dag är han kontraktslös.

”Som att ladda en iPhone med en Nokia-laddare”

När Anders Lindegaard ser dagens United är det också långt ifrån samma klubb som han representerade under demontränaren Sir Alex Ferguson. När dansken ska analysera var det gick snett pekar han dock varken på tränarna som kommit och gått eller den trupp Ferguson lämnade efter sig och som kritiserats som ålderstigen och överskattad.

– Jag tror snarare det handlade om att vi inte lyckades anpassa oss till ett nytt sätt att leva. Det var som att försöka ladda en iPhone med en Nokia-laddare. Energin tog sakta men säkert slut, säger 35-åringen om tiden efter Ferguson och fortsätter:

Foto: JON SUPER / TT NYHETSBYRÅN

– Så fort laget gör ett dåligt resultat talas det om en ny tränare, att halva laget ska säljas eller att de ska värva nya spelare. Föreställ dig hur det är att jobba under de förutsättningarna. Jag skulle snarare peka på mig själv och alla andra involverade i United. Vi bär skulden både professionellt och emotionellt. Ingen av oss kunde acceptera förändringar i vårt älskade United. Alla tyckte att allt skulle fortsätta vara precis likadant och att vi skulle fortsätta vinna titlar. Det var en illusion.

Lindegaard efterfrågar nu förändringar högre upp i United-hierarkin för att få fart på laget igen.

– En modern fotbollsklubb behöver en filosofi definierad av klubben, inte tränaren. Du behöver ha en klar idé om vad en United-spelare är och hur ett United-lag ska fungera. Ansvaret för det ligger på klubben, inte tränaren. Annars slutar det med att du köper ett nytt lag så fort du byter tränare. Det är inget enmansjobb. Utom för Sir Alex eftersom han definierade hela klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM