”Lång period av stor oro”

Guldtränaren Eidevall berättar om tuffa tiden på sjukhus med nyfödda tvillingarna

Mästarna FC Rosengård fick förbereda sig utan sin tränare under nästan hela våren.

Nu berättar Jonas Eidevall om sitt privata drama då han och frun bodde i månader på sjukhus med sina för tidigt födda tvillingar.

– Det är väldigt många som genuint bryr sig om att det här ska fungera på ett bra sätt. Det har varit helt underbart och fantastiskt, säger han till Sportbladet.

Coronapandemin innebar att damallsvenskan, liksom alla andra elitfotbollsserier, sköts fram nästan tre månader.

Därför har det heller inte framkommit att de regerande mästarna FC Rosengård tvingades förbereda sig nästan hela våren utan sin huvudtränare Jonas Eidevall.

I slutet av april föddes nämligen han och frun Karins första barn, tvillingarna Gustaf och Oscar, mycket tidigare än planerat.

Under ett par månader bodde familjen på neonatalavdelningen och flyttade inte hem förrän just före seriepremiären i slutet av juni.

– Neonatalvård innebär såklart en lång period av framför allt stor oro. Men samtidigt är man väldig tacksam över den svenska sjukvården och det engagemang och den passion som finns hos personalen på den avdelningen. Vi är mycket tacksamma att vi kunde få all den vård vi fick för att nu kunna vara hemma med pojkarna, säger Eidevall utan att vilja gå in på detaljer som hur många månader för tidigt tvillingarna är födda eller vad de vägde.

”Väldigt efterlängtat”

Efter att börjat närvara på en del träningar under juni månad var inte Eidevall tillbaka på jobbet fullt ut förrän sista veckan före premiären.

Fotbollen har alltid varit det viktigaste i 37-årige Eidevalls liv – tills i våras.

– Det var fantastiskt och väldigt efterlängtat att få tvillingpojkarna. Men för första gången ändrades prioriteringarna. Där och då var inte fotbollen det viktigaste, vilket var en självklar och enkel prioritering att göra. Men det blev annorlunda och det var klart att man kände dåligt samvete när man inte kunde leverera fullt ut i tränarrollen, säger han.

– Jag har alltid varit oerhört hängiven, ja nästan besatt av att jobba extremt mycket på att förbereda laget på allra bästa vis.

Han är övertygad om att vårens situation var nyttig och positiv både för honom själv som tränare och för laget och staben.

– Jag har ett väldigt stort kontrollbehov som ledare. Det har jag tvingats göra avkall på och jag tror att det har varit väldigt positivt.

– Det är fantastiskt att se att när man själv tar ett halvt steg tillbaka så är det andra personer i organisationen och truppen som möter upp och tar ett halvt steg framåt i stället.

Han har alltid haft svårt att delegera.

– Nu har folk i min närhet kunnat växa med ansvar och utföra sina delegerade arbetsuppgifter i lugn och ro i stället för att ha mig hängande över axeln som samtidigt försöker detaljstyra.

Hyllar spelarna

Eidevall hyllar klubben, staben och spelarna i FC Rosengård.

– Jag har haft ett extremt stort stöd från klubben och spelarna. Jag har gjort den lilla delen i det här. Min fru har såklart gjort det stora jobbet. Klubben har visat en stor förståelse och ledarstaben och spelartruppen, med Caroline Seger i spetsen, har steppat upp. Det är väldigt många som genuint bryr sig om att det här ska fungera på ett bra sätt. Det har varit helt underbart och fantastiskt.

Har du vid någon tidpunkt varit nära att hoppa av som tränare?

– Nej, det har aldrig varit ett alternativ. Fotbollen är ett gift för mig. Fotbollen och familjen kommer följa mig genom livet, allt annat däremellan kommer vi få hitta lösningar på.

Gustaf och Oscar mår bra i dag men självklart är det en stor förändring att bli föräldrar till ett tvillingpar, vilket fortsätter präglar Eidevall i hans tränarroll.

– Jag tror och hoppas att jag är mycket mer effektiv i dag i mitt jobb. Jag måste vara mycket mer skarp vad jag vill ha ut när jag förbereder mig och laget inför matcherna. Den effektiviteten kommer att vara mycket viktig för mig som tränare också i framtiden.

Fick inte vara med på förlossningen

På ett sätt kan man tycka att coronapausen kom lägligt för Eidevall, annars hade han missat stora delar av vårens damallsvenska.

Men så ser han det inte alls.

– På grund av restriktionerna som fanns på avdelningen till följd av corona så missade jag mina barns förlossning och det är ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka. Jag är också fullständigt övertygad om att spelare och ledare hade klarat sig på ett mycket bättre sätt än vad som hade varit bra för Jonas Eidevalls ego, säger han med ett leende.

Guldfavoriterna Kopparbergs/Göteborg och FC Rosengård har redan ryckt i toppen av tabellen.

Efter urladdningen mot Uppsala senast, då Rosengård vände 0–1 till 6–1 på en kvart, tar man på onsdagen emot trean Linköping.

– Det blir något helt annat (än Uppsala borta). Linköping har att hantera att man förlorade hemma med 3–0 senast, vilket jag inte vet när det hände senast i nationella sammanhang, säger Eidevall.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.