Häcken bröt AIK:s jättesvit i allsvenskan

AIK elva poäng bakom IFK Norrköping efter ny förlust

Av: Emelie Fredriksson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG/STOCKHOLM. AIK hade inte förlorat en allsvensk match mot Häcken sedan 2011.

Men efter 17 raka matcher kom förlusten – med hela 0–4.

– Vi är lite dumma och naiva, säger AIK-backen Per Karlsson i Dplay.

AIK blev hårt straffat efter en tveksam förvarsinsats redan i den sjätte minuten när snabbe Leo Bengtsson sprang sig fri och rullade in ledningsmålet till 1–0.

I slutet av den första halvleken utökade 19-årige Ali Youssef ledningen när han slog till med sitt första allsvenska mål i karriären.

– Vi är lite dumma och naiva i försvaret ibland. De är effektiva när de kommer fram och gör enkla mål. Det är så det har varit för oss den senaste tiden, säger AIK:s veteran Per Karlsson om den första halvleken till Dplay.

Bröt superlång svit

AIK har annars varit ett riktigt mardrömsmotstånd för Häcken rent historisk. Dagens seger var den blott tredje i allsvenskan någonsin. De tidigare segrarna kom 1993 och 2011.

Sedan 2011 har det inte blivit en enda seger på 17 matcher, men sviten fick ett abrupt slut under onsdagen.

I den andra halvleken gjorde Leonard Zuta 3–0 innan storsegern var ett faktum i och med 4–0-målet av Gustaf Nilsson i slutminuterna.

– Vi går inte in i en enda duell, tar du inte dueller i fotboll, då är det svårt, säger Sebastian Larsson i Dplay.

AIK elva poäng efter

AIK ligger kvar på tolv poäng efter tio spelade matcher medan Häcken kliver upp på 17. Serieledande IFK Norrköping vann sin match och står på 23 poäng, hela elva poäng före AIK.

AIK-tränaren Rikard Norling befinner sig i en pressad situation men säger att han har en ”obotlig tro på spelsystemet”.

– Men det viktiga är att spelarna har en tro som gör att de mår bra i det. Som det är nu känner jag på spelarna, allt från mer etablerade som "Pertan" och Sebastian Larsson, som jobbar otroligt hårt, att det är otroligt viktigt att de känner att det är värt att lägga ner allt slitet. Om det nu är så att de tycker att det inte hänger ihop som man vill, eller att man litar på varandra, så är det inte bra, säger han på presskonferensen.

Innebär det att ni ska förändra och gå tillbaka till det som var tidigare?

– Jag vill inte gå för djupt in på det nu precis efter vi har torskat. Jag måste vara jäkligt noggrann i det här läget. Jag måste ta lite tid på mig, mer tid än jag kanske borde.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.