Ordern till Svanberg från Bologna: ”Ingen träning – stanna hemma”

Publicerad 2020-03-11

Nya direktiv kommer hela tiden till italienska Serie A:s svenska stjärnor.

Beskedet till Bolognas Mattias Svanberg, 21, under tisdagskvällen:

– Stanna hemma. Alla träningar är inställda en vecka framåt.

De italienska siffrorna är fruktansvärda och ständigt ökande.

Sent på tisdagskvällen hade landet över 10 000 insjuknade och 631 avlidna till följd av coronaviruset.

Fem serie A-klubbar tog nästa steg efter att regeringen under måndagskvällen infört en landsomfattande karantän och stopp av alla matcher åtminstone till 3 april.

Nya drastiska åtgärden

Lazio, Milan, Cagliari, Fiorentina och Bologna beordrade sina spelare att helt stanna hemma i fortsättningen. De fem klubbarnas träningar är inställda.

– Jag fick besked om det i lagets gruppchatt för någon timme sedan. Vi har inga kollektiva träningar alls fram till 18 mars. Man ska stanna hemma och försöka minska riskerna för att bli smittad eller att sprida smittan, säger Bolognas Mattias Svanberg till Sportbladet sent på tisdagskvällen.

Mattias Svanberg i Bologna.

Vad tänker du om det och situationen?

– Det är ett väldigt speciellt läge. Något man aldrig har upplevt tidigare. Det gäller att se positivt på det, att min flickvän och jag mår bra. Alla är överens om att det är rätt beslut att ta. Man måste göra allt som går för att få stopp på spridningen.

Hur är stämningen i Bologna?

– I dag märkte man att det var mindre folk ute på stan. Vi var och handlade och man får inte gå in i för många personer i livsmedelsaffärerna åt gången. Man står och väntar utanför på sin tur att få komma in.

– I klubben ska vi undvika att vara i samma utrymmen som juniorlagen, inte vara för nära varandra och tvätta händerna noga och ofta. Kanslipersonalen har varit lediga i flera dagar för att minska antalet personer på anläggningen.

Båda spelar i Bologna

De nya nationella karantänsreglerna i Italien och direktiven från Bologna FC påverkar både Mattias Svanberg och flickvännen Alice Magnusson som spelar i klubbens damlag i Serie C.

– Tjejerna fick helledigt från lagets träningar för en vecka sedan och hennes skola är också stängd. Samma sak med gymmen, de är också stängda. Vi har båda problem med att sitta stilla eller slöa i soffan för länge så vi kommer krypa på väggarna. Vi får vara kreativa och se till att vi kan hålla igång på andra sätt.

– Så länge man undviker kontakt med andra borde det inte vara problem att träna utomhus, säger mittfältaren som Bologna betalade 50 miljoner kronor för till Malmö FF 2018.

– Det är lite trist att det blir stopp på matcherna lagom till att jag är tillbaka i bra form och frisk från min skada (sträckning i låret), men det är bara att acceptera. Fotbollen är inte det viktigaste just nu, säger Mattias Svanberg.

Missa inte: Expertens bästa tips inför Stryktipset lördag - läs mer
här.
Mattias Svanberg, Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson.

I höstas debuterade U21-landslagets lagkapten i A-landslaget och gjorde succé med mål i första tävlingslandskampen, 3–0-segern i EM-kvalet mot Färöarna.

Han är högaktuell för A-landslagets matcher i slutet av mars mot Ryssland hemma på Friends och borta mot Cypern alternativt U21-landslagets EM-kval borta mot Armenien och borta mot just Italien.

– Jag har inte pratat med någon från förbundet om landslaget. Matchen mot Italien för U21 lär inte bli av här, säger Mattias Svanberg. Det är mycket osäkerhet kring vilka matcher som verkligen kommer spelas framöver.