Allsvenskan i fotboll

Vill stoppa miljonerna till agenterna – granskas av SvFF

IFK Göteborgs nya drag: ”På en bra nivå”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg vill minska mångmiljonarvodena som klubben betalt ut till spelaragenter.

Men efter Sportbladets avslöjanden kring olika aktörers medverkan i rekordförsäljningen av Benjamin Nygren kommer Blåvitt granskas av SvFF.

– Vi kommer titta på det här, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

För en dryg vecka sedan blev Benjamin Nygren klar för Genk. En övergång som initialt gör att belgiska mästarna betalar över 40 miljoner kronor för anfallaren, en summa som kan stiga till över 50 miljoner kronor när Nygren nått vissa nivåer sportsligt.

Länge uppgavs att anfallaren inte hade någon agent som representerade honom eller att IFK Göteborg tog den typen av extern hjälp.

Men advokaten Carl Fhager hjälpte Benjamin Nygren med familj kring det juridiska och spelarens personliga kontrakt.

Agenter förde ihop klubbarna

Även föreningen IFK Göteborg fick hjälp utifrån, hävdar agenten Nochi Hamasor. I en intervju med Sportbladet tidigare i veckan sa Hamasor att han och kollegan Denis Celebic också spelade roller i övergången.

– Det var vi som satte ihop klubbarna med varandra och såg till att dealen blev av. Sedan hade Nygren andra personer som hjälpte honom med hans personliga avtal, sa Hamasor. 

Uppgifterna har fått vissa IFK Göteborgssupportrar att undra hur mycket som eventuellt har gått till mellanhänder vid klubbens största spelarförsäljning genom tiderna.

Blåvitts facit under de senaste tio åren är nämligen att mycket stora summor, över 34 miljoner kronor enligt klubbens offentliga årsredovisningar, har betalts till agenter.

Vid bland annat David Moberg Karlssons och Pontus Dahlbergs transfers från Blåvitt har stora arvoden betalts ut till agenter.

Men IFK Göteborgs ordförande Mats Engström hävdar bestämt att inga jättesummor vid Benjamin Nygrens övergång till Genk har gått eller kommer gå till mellanhänder.

”Bra kontroll”

– Det har vi haft bra kontroll på, på ett bra sätt, på den siffran. Det vill jag bestämt påstå, säger Engström när Sportbladet träffar honom i samband med IFK Göteborgs träning inför den allsvenska omstarten mot Östersund, på Kamratgården.

Hur kan du veta det säkert?

– Vi får bestämma på förhand om vi kan acceptera eller har behov av agenter. Det är tyvärr oundvikligt i vissa fall och då gäller det att hålla ner de kostnaderna.

Om eller hur agenten Nochi Hamasor och kollegan Denis Celebic medverkat vid Nygrenförsäljningen vill inte Engström kommentera.

– Jag vill inte gå in på enskilda detaljer i affären men kan konstatera att vi sammanlagt, totalt, har gjort en väldigt bra affär, med ett bra netto. Vilka som medverkat, de detaljerna håller vi för oss själva. 

Men ersättningar kommer gå till agenter?

– Ja, när agenter är inblandade så går det pengar dit, men det är på en nivå som gör att vi tycker att vi har kommit bra ur detta. Vilka summor det handlar om kommer att beskrivas i vår årsredovisning, säger Mats Engström.

I höstas sparkades Mats Gren som sportchef för IFK Göteborg som länge hade tjänsten vakant, men för en månad sedan anställdes Kennet Andersson permanent som sportchef med Pontus Farnerud som assisterande sportchef.

Ska hålla nere kostnaderna

Är det för att ni själva har den kompetensen inom klubben som gör att ni inte behöver betala lika mycket till extern rådgivning längre?

– Det vill jag inte säga något kategoriskt om. Jag tycker vi haft kompetensen tidigare också. Det går inte att jämföra enskilda fall (spelarförsäljningar med varandra). Det är olika omständigheter som påverkar, säger Mats Engström som ändå tror att tiderna när anmärkningsvärda andelar vid spelarförsäljningar i IFK Göteborg försvann till mellanhänder är förbi.

Kommer ni klara av att hålla nere agentkostnaderna även i fortsättningen om det blir ytterligare försäljningar?

– Ja, det är vår bestämda uppfattning och vår ambition. Man ska vara medveten om att det finns med agenter i princip i alla spelarförsäljningar och det gäller att vi kontrollerar och hanterar det på ett bra sätt, säger Engström.

SvFF utreder efter uppgifterna

Sportbladets uppgifter om att Nochi Hamasor och Denis Celebic på något sätt varit delaktiga i rekordtransfern, bekräftat av Mats Engström att agenter funnits med i affären gör nu att Svenska Fotbollförbundet kommer utreda övergången.

Anledningen: Benjamin Nygren är under 18 år och det är förbjudet med ersättningar till agenter när det handlar om underåriga spelare.

– Det här är ny information för mig, men är det så att det förekommer uppgifter om att det ska ha betalts ut ersättning till förmedlare vid en underårigs övergång så är det något vi ska utreda och se om det begåtts någon överträdelse av reglementet. Det gäller för alla fall av misstänkt överträdelse, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Jag vågar knappt tänka tanken…

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Pontus Farnerud

Benjamin Nygren

Kennet Andersson