Polisen lägger ned förundersökningen mot Syrianska

Fredrik Gårdare.
Fredrik Gårdare.

Syrianska FC har sedan i våras utretts för spelfusk, bland annat gällande en match mot Varberg.

Nu talar allt för att förundersökningen läggs ner.

– Vad gäller ledningen i Syrianska FC och deras behjälpligt mot polismyndigheten finns mycket att önska, säger Fredrik Gårdare, chef på polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Det var i slutet av april som Svenska Spel ställde in sina spel på en match mellan Syrianska och Halmstad i Superettan efter ”kraftiga oddsförflyttningar” i Syrianskas tidigare match mot Varberg. Polisen inledde då en förundersökning om spelfusk mot Syrianska. En undersökning som de nu tvingas lägga ner.

– Vi har gjort en hel del utredningsåtgärder. Vi har pratat med många i föreningen. Vi har hållit ett flertal förhör. Vi har konkret information som tyder på att matchfixning har förekommit men vi kan inte hitta någon misstänkt som vi kommer så långt så att vi kan lämna över till en åklagare för åtal, säger polisen Fredrik Gårdare till Sportbladet.

Läggs ned inom närmsta veckorna

Polisen håller i sin satsning mot idrottsrelaterad brottslighet i gång tre förundersökningar parallellt med varandra. Men den gällande spelfusk mot Syrianska kommer, enligt Fredrik Gårdare, läggas ner inom de närmsta veckorna.

– Det ser ut som att vi inte kommer hitta någon eller några som kan gå till åtal utan med stor sannolikhet kommer vi avsluta den förundersökningen. Vi kommer inte längre där, säger Gårdare.

– Det finns en tystnadskultur. Vi har haft flera fall i Syrianska där ingen vill eller vågar berätta någonting. Det är som i annan gängbrottslighet. Det är mycket svårt att få personer att våga berätta vad som hänt. Min förundersökningsledare, Mats Andrén, är på semester men när han kommer tillbaka kommer han förmodligen ta beslutet att avsluta den här förundersökningen.

”Tjänar mycket stora pengar”

Polisen vill inte kommentera om det kommer komma ytterligare förundersökningar mot fotbollsklubben. Fredrik Gårdare medger dock att det kan vara tålamodsprövande när fotbollsklubbar inte samarbetar.

– Enstaka förundersökningar och händelser är inte det viktigaste. Det viktigaste är att få stopp på de människor som satt det här i system och tjänar mycket stora pengar på det här.

– Men visst kan det vara frustrerande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.