Landslagsspelaren drabbades av cancer

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

A-landslagsdebut, i toppen av skytteligan och intresse från utländska storklubbar.

Men Rebecka Blomqvists 2019 slutade nattsvart – med ett cancerbesked.

– Plötsligt var det livet som det handlade om och något annat fanns inte, säger hon till Bohusläningen.

Anfallaren, med IK Rössö från Uddevalla som moderklubb, har haft några mycket framgångsrika år både i klubblaget Kopparbergs/Göteborg FC och i den svenska landslagströjan med bland annat guld i U-EM.

Något var fel

I höstas debuterade hon i A-landslaget i EM-kvalet borta mot Lettland och Blomqvist slutade för andra året i följd tvåa i allsvenska skytteligan.

Samtidigt kände hon att allt inte stod rätt till.

En ultraljudsunderökning visade en stor cysta på ena äggstocken och 22-åringen opererades i november. Men analysen av den bortopererade cystan gav ett mardrömsbesked.

Hon fick ett samtal från sjukhuset, bads att komma dit och att ta med sig en anhörig. Där fick hon beskedet att hon drabbats av cancer, skriver Bohusläningen.

– Plötsligt var det livet som det handlade om och något annat fanns inte. Det går inte att förklara, men det svåraste av allt är ovissheten eftersom man inte har något att förhålla sig till, säger hon till tidningen och berättar om tårarna, känslorna och om det stora stödet från den närmaste familjen efter cancerbeskedet, som var ovanligt för en så ung kvinna.

Efter ytterligare undersökningar i december kom vändningen snabbt i januari – operationen hade lyckats, cancern var borta och ytterligare behandlingar behövdes inte.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

I stället väntar återkommande kontroller under en femårsperiod, till att börja med var tredje månad.

Blomqvists uppmaning

– Lyssna på din kropp och låt en läkare kolla dig om du är orolig. Det handlar ju om livet och det kan drabba alla så gör vad du kan för att hjälpa dig själv och andra. Jag har märkt att jag mår bättre av att prata om det. Det kanske kan hjälpa någon annan i en liknande situation.

Fotbollen satsar landslagsstjärnan vidare på med full kraft. För tidningen berättar Rebecka Blomqvists agent, Maria Karlsson De Cecco, att en övergång till tyska storlaget Wolfsburg var nära nyligen och att även Liverpool visat stort intresse.

Blomqvist har dock denna säsongen kvar på kontraktet med Göteborg FC.

– Jag känner mig redo nu. Det vore ju jättekul och utmanande med ett äventyr och att prova en annan kultur både på och utanför planen, men vi får se vad som händer, säger anfallaren.

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Publicerad: