Eriksson om dödsskjutningen: ”En attack mot HBTQ-rörelsen”

BÅSTAD. Dödsskjutningen mot en gaypub i Oslo har skakat om världen

Magdalena Eriksson tog emot nyheterna med bestörtning.

– Det känns otroligt sorgligt och gör mig jätteledsen, säger mittbacken.

Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan 2022!

Det var under natten mot lördag som en person öppnade eld mot gaypuben London pub i Oslo. Två personer dog och 21 personer skadades.

Den misstänkta gärningsmannen Zaniar Matapour har gripits av polis och är misstänkt för mord och mordförsök. Enligt norsk media utreds skjutningen som ett terrordåd.

Riktar alla tankar mot Norge

Magdalena Eriksson och hennes partner, den danska landslagsanfallaren, Pernille Harder är två starka röster när det kommer till HBTQ-frågor och Eriksson är märkbart tagen av det som skett i vårt grannland.

– Det är fruktansvärt. Vart än i världen det händer. Det är lika fruktansvärt oavsett vart. Det visar vilken väg vi fortfarande har att vandra. Det är en attack mot HBTQ-rörelsen i stort, säger Eriksson i Sportbladets podd som släpps under måndagen.

Landslagsstjärnan fortsätter:

– Det är det bara och det känns otroligt sorgligt och det gör mig jätteledsen. Jag vill rikta alla mina tankar till de drabbade i Norge.

Magdalena Eriksson.
Magdalena Eriksson.

Manifesterar gärna

När det norska damlandslaget besegrade Nya Zeeland med 2-0 inför rekordpublik på Ullevål på lördagskvällen manifesterade de för allas rätt att älska vem de vill. 

På läktaren hängde banderoller med budskapet ”Var den du är, älska vem du vill” och arenan badade i regnbågsinslag. Superstjärnan Ada Hegerberg firade sitt mål genom att höja regnbågsbindeln mot skyn. 

Magdalena Eriksson är inte främmande för att Sverige också skulle kunna manifestera i genrepet mot Brasilien på Friends Arena på tisdag. 

– Jag gillar manifestationer och jag tycker det är viktigt att man visar var man står, tydligt.

Under söndagens pressträff utvecklade Magdalena Eriksson kring känslorna efter dådet i Oslo.

– Jag har varit ganska skärrad och emotionellt påverkad. Jag tycker att det är helt fruktansvärt att sådant här fortfarande händer och lider med offren. Det skulle bli en fantastisk folkfest och så händer det här… Hur allmänheten har slutit upp och vilken kärlek som visats ger mig hopp.

– Det är viktigt att visa att sådana här händelser inte ska skrämma oss och få oss att backa.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.