Misslyckade värvningen hyllas av supportrarna

GÖTEBORG. Han värvades som in som en landslagsstjärna och målskytt av rang.

Men Erik Sorga har bara fått spela några få minuter i allsvenskan.

Ändå älskas han av Blåvittsupportrarna.

– Varför? Ja, det är en bra fråga. Det är en riktigt bra fråga, säger estländaren.

Följ ämnen i artikeln

Han blev en av sportchefen Pontus Farneruds sista värvningar innan han fick sparken av IFK Göteborg. Erik Sorga, 22, hade efter att ha öst in mål för hemmaklubben Flora 2019 förvisso haft en tuffare tid i framför allt USA. Men i VM-kvalet hade han gjort mål för det estländska landslaget i båda matcherna mot Belgien.

Ett perfekt komplement till anfallsstjärnan Marcus Berg?

Men verkligheten blev en helt annan. Sorga hade inför matchen mot GIF Sundsvall bara fått göra ett fyra minuter långt inhopp mot AIK och ytterligare nio minuter i svenska cupen mot Landskrona. Ibland har han suttit på bänken, men lika ofta varit helt utanför matchtruppen.

– Det har varit tufft när jag inte fått spela, medger han.

Ändå är han älskad av den blåvita supporterskaran, där Sorga på något vis blivit något av en viral succé, där supportrarna på sociala medier lyfter fram honom som en möjlig frälsare som aldrig fått chansen. 

Erik Sorga.
Erik Sorga.

”Supportrarna väntade länge”

Mot GIF Sundsvall kom han in med kvarten kvar, och fick kvällens högsta jubel, frånsett vid de sena målen. Publiken sjöng hans namn, och han själv svarade med en mycket inspirerande insats, trots att han placerades som yttermittfältare. I slutminuterna var han nära att göra 1-0, men i stället stod Marcus Berg ännu bättre till och sköt in returen på Simon Therns skott. 

– Jag föredrar så klart att spela som anfallare, men jag ville bara ge allt för laget. Jag njöt verkligen av att spela i dag, det är väldigt speciellt med det stödet vi har från supportrarna. Det är helt otroligt att spela för dem och höra dem sjunga mitt namn. Som du såg så gav jag laget en riktig boost när jag kom in.

Men varför är han så älskad?

– Det är en bra fråga. Det är en riktigt bra fråga. Supportrarna gillar mig verkligen och de väntade länge på att jag skulle bytas in i dag, de ville att jag skulle få chansen. Och i dag tog jag den. Nu får vi se i nästa match, men nu startar jag om. 

Närmast väntar dock ett längre sommaruppehåll för IFK Göteborg, och spel i Nations League för Erik Sorga.

– Det är okej, spelar jag mycket där så kommer jag tillbaka till Göteborg i ännu bättre form. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.