Fifa föreslår VM vartannat år: ”Vi är väldigt oroliga”

Fifa höll ett stort internationellt möte i går.

Där föreslog man att alla landskamper ska spelas under en månad varje år – och att VM ska spelas vartannat år.

– Vi är ju väldigt oroliga, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

I dag har herrarna fem landslagsuppehåll varje år. I mars, juni, september, oktober och november. För damerna är det februari, april, juni, september, oktober och november som gäller.

Dessutom spelas fotbolls-VM vart fjärde år för båda.

Det kan komma att ändras.

För i går höll Fifa ett stort internationellt möte där man hade bjudit in alla 211 medlemsländer.

Där tog man upp tre förslag och ett av dem var att ha betydligt färre landslagsfönster per år.

– Ett av de här radikala förslagen är att man bara ska spela landskamper i oktober. Alltså ett fönster om året. Och så fanns det varianter på det. Det mest dramatiska med det är ju att man minskar antalet landskamper på herrsidan med 30 procent, det vill säga från tio stycken i dag ner till sju i framtiden. Det var ett av förslagen som diskuterades. På damsidan motsvarande en kraftig minskning av landslagsfönster jämfört med i dag, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska Fotbollförbundet, som närvarade på mötet.

”Vi är ju väldigt oroliga”

Dessutom tog Fifa upp ett annat kontroversiellt förslag om att VM ska spelas vartannat år i stället för vart fjärde, som det är i dag.

Utöver det ska det även kunna spelas EM och andra konfederationsmästerskap.

– Vilket i praktiken innebär att det kommer bli mästerskap för herrar och damer samma år – det har vi ju inte i dag, utan i dag får båda synas fullt ut i sina mästerskap. Nu kommer det att bli mycket fler kollisioner och dessutom kommer det ju att bli mästerskap för spelare och ledare varje år i framtiden. Vilket innebär en hård belastning och väldigt, väldigt tuffa spelprogram. Vi är ju väldigt oroliga, säger Karl-Erik Nilsson.

– Europa var unisont mycket, mycket negativa till de här förslagen. Medan man kanske kunde se från Afrika en tydlig positiv inställning. Det var väl de stora polariseringarna.

Hur ställer du dig personligen till de här förslagen?

– Jag tycker inte alls att det är något bra förslag, så som det presenterades i går.

– Den kraftiga minskningen av antalet landskamper, den stora koncentrationen av de landskamper som ska spelas och sen oerhört mästerskapsintensivt. Hur mycket orkar spelare, ledare, fans och tv-tittare med när det gäller att konsumera fotboll? Det där resonemanget om att detta skulle bidra till ökade möjligheter och ökade resurser är jag rädd att det kan vara precis tvärtom. Att man mättar en redan rätt mätt marknad och man pressar spelare och ledare till bristningsgränsen. 

När skulle ni kunna rösta om de här förslagen?

– En tidsplan är inte satt. Det är heller inte sagt att det ska upp till den typen av hantering. Men det vi såg nu i går är att det blir fortsatta konsultationer nu under hösten och kanske ett förslag som tas fram senare, som förhoppningsvis kraftigt modifieras jämfört med det vi såg i går. Och sen ett nytt stort internationellt möte i december månad. 

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.