Fotboll

Galet drömmål av Banda – Djurgården serieledare igen

Av: 

Samuel Abrahamsson

Simon Bank

Per Bohman

FOTBOLL

Djurgården var nära att tappa allt – men höll undan.

Då slog Henrik Rydström fast:

– Jag håller Djurgården som Sveriges bästa lag.

Två raka förluster och noll mål gjorda mot AIK och Elfsborg. Det var ett hårt pressat Djurgården som ställdes hemma mot Kalmar FF på lördagseftermiddagen.

Men Djurgården hanterade pressen på bästa sätt och körde över Smålandsklubben i den första halvleken och hade 3–0. Det första målet kom efter 14 minuter när en fristående Edward Chilufya la över bollen på vänsterfoten och placerade in ledningsmålet i bortre hörnet.

Ekdal målskytt igen

Det var ytterns sjätte mål för säsongen och han leder nu den interna skytteligan i Djurgården efter ha delat den platsen med Aslak Fonn Witry som lämnade klubben i somras.

En som också verkar vilja utmana om att bli etta i den interna skytteligan är Hjalmar Ekdal. För efter 23 minuter nådde han högst på en frispark från Magnus Eriksson (hans tolfte assist) och skallade in sitt fjärde mål för säsongen.

Tio minuter senare trodde Kalmar och Johan Stenmark att han reducerat. Men Jacob Widell Zetterström stod för en otrolig benparad.

Banda bjöd på drömmål

I stället skulle Djurgården göra ytterligare ett mål innan halvleken var över och det var inte vilket mål som helst. Emmanuel Banda fick på en drömträff från uppemot 25 meter när bollen seglade över KFF-målvakten Hägg-Johansson och troligen en het kandidat till årets mål.

– Herregud, jag fick flashbacks från Friends när Zlatan gjorde mål på cykelspark. Det kommer från ingenstans, det här är inte riktigt lika snyggt men det är hög teknisk nivå, säger Discoverys expert Irma Zibanejad.

Banda själv var lite mer försiktig.

– Jag behövde ta chansen och jag tog den, sa han till Discovery Plus i paus.

Darrigt Djurgården i andra

Men den här matchen var långtifrån över. Kalmar satte i högsta växeln direkt i andra och reducerade omgående genom förre Djurgårdsspelaren Jonathan Ring. Drygt tio minuter senare kom nästa mål när Isak Jansson kunde stöta in 3–2. Djurgården hade flera chanser att döda matchen med Chilufya och Kalle Holmberg brände frilägen.

– Man känner sig inte stekhet just nu... suckar Holmberg.

En seger som gör att de passerar Malmö FF i tabellen och är ny serieledare igen.

”Djurgården är Sveriges bästa lag”

– Man är ju jävligt besviken över att vi förlorar, liksom det ligger ju där och gnager. Men om jag zoomar ut och ser hur matchen ser ut, även i första halvlek, så är jag väldigt nöjd med hur vi spelar. Jag håller Djurgården som Sveriges bästa lag, och Kim och Tolle som jädrigt bra tränare. Och så är det bortaplan. Lägger man ihop det så är det en av våra bästa matcher i år, säger Kalmars tränare Henrik Rydström på presskonferensen.

Haris Radetinac sög åt sig berömmet.

– Vi är etta, så länge vi är etta så är vi Sveriges bästa fotbollslag. Rydström är en jätteduktig tränare. Han har gjort ett bra jobb med små resurser både i Sirius och Kalmar. Så hatten av. Om han säger något sånt så gör vi något bra!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

LÄS VIDARE

Bank: Djurgården landade med hela serien under fötterna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Kalmar FF