Damlandslaget i fotboll

AVSLÖJAR: Rekordbonus väntar damlandslaget vid EM-succé

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

BÅSTAD. Prispengarna i EM har ökat.

Det kommer att gynna de svenska spelarna som får en rekordbonus vid succé.

– I princip lär det vara så att vi fördelar prispengarna på spelarna, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Ta ut ditt drömlag i nya EM-elvan 2022!

Svenska damlandslaget står på tröskeln till ett unikt mästerskap.

En rekordfaktor som är känd inför mästerskapet är nivån på prispengarna.

Uefa har tidigare meddelat att summorna ökar rejält jämfört med EM 2017. Då fick lagen dela på 8 miljoner euro. 2022 väntar 16 miljoner euro, motsvarande runt 170 miljoner kronor, totalt.

Skulle Sverige vinna alla sina matcher och ta guld tilldelas Svenska Fotbollförbundet omkring 22 miljoner kronor i prispengar. Sportbladet kan nu avslöja att merparten av de pengarna kommer att fördelas mellan truppens spelare, det finns 23 i den aktuella EM-truppen.

– Andemeningen är att lägga i princip alla prispengar på spelarna, sen kostar mästerskapet en del. Ju längre man kommer ju mer kostar det. Upp till en viss del är så det alla prispengar går till spelarna, men går man hela vägen är det inte exakt allt. En del går till kostnader då, säger Marika Domanski Lysfors.

Marika Domanski Lyfors tillsammans med Jens T Andersson.

Rekordbonus vid succé

Det kommer att bli en rekordbonus vid succé. Under VM 2019 fick de svenska spelarna, enligt vad Sportbladet erfar, omkring 250 000 kronor var.

SvFF har tidigare redovisat grundavtalen för landslagen på herr- och damsidan, som är lika. Bonusen kommer till och gäller endast under mästerskapet EM 2022. Endast detaljer återstår innan avtalet är klart.

– Jag vet att de kommer att bli nöjda. Det är inte så att de här spelarna är ute efter pengarna utan de vill känna att deras insatser värderas. Och det känner de, säger landslagschefen som dock påpekar:

– Sen är vi totalt sett inte nöjda. Vi måste jobba för att få ännu bättre förutsättningar från Uefa och Fifa.

Skillnaderna mellan herrarnas och damernas mästerskap är fortsatt stora. Herr-EM 2021 hade en prispott på hissnande 3,7 miljarder kronor.

– Svensk fotboll lever i stort på intäkterna från herrarnas mästerskapsdeltagande. Tjejerna att deras deltagande också ska kunna generera. Där är vi inte idag med Uefa och Fifa.

Marika Domanski Lyfors är en drivande kraft i svensk damfotboll. Hon har en lång mästerskapserfarenhet och konstaterar i Båstad, på det avslappande lägret inför EM-genrepet nästa vecka, att allt är perfekt:

– Vi har aldrig haft en bredare trupp. Jag brukar säga att man måste ha en centrallinje med världsspelare och nu har vi många fler än någonsin tidigare. Bättre förutsättningar än så här – med allt från resor, boende, ledare, hur allt är uppbyggt – kan vi inte få. Allt är precis som man vill ha det, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Asahara om Nuñez till Liverpool: Därför blir värvningen en succé

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Marika Domanski-Lyfors

Fotbolls-EM