Ingen Eriksen mot Sverige

Foto: TT

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Danmark saknar sin största stjärna mot Sverige.

Christian Eriksen är kvar hemma.

– Eriksen är inte här på grund av att hans fru väntar barn, säger förbundskapten Åge Hareide.

Sverige-Danmark drar igång lördag 2 juni klockan 19.45. Det är ett av två genrep för Blågult inför VM i Ryssland i sommar. Blågult slipper att kampas mot danskarnas största stjärna Christian Eriksen.

Han väntar på att bli pappa och är kvar hemma i Danmark.

– Christian Eriksen är inte här på grund av att hans fru väntar barn. Han stannar hemma i Odense och är tillbaka hos oss på tisdag om inget händer, säger Hareide.

– Christian ska vara med på tisdag. Jag hoppas att vi kan få ordning på det då. Det är klart att Christian är orolig för när det ska bli.

Eriksen är redo för VM. Tre andra spelare riskerar dock att missa VM.

– Det är en svår process eftersom vi har en del småskador. (Andreas) Cornelius, (Andreas) Bjelland och (Nicklas) Bendtner är inte aktuella i morgon. De går en kamp mot klockan och jag få lita på de medicinskt kunniga, säger förbundskaptenen.

Ett av genrepen inför VM. Danskarna ställs mot Peru, Australien och Frankrike i Ryssland i sommar. Förbundskapten Åge Hareide är glad över att få spela mot Sverige inför resan till Ryssland.

– Vi är glada att få spela mot svenskarna, det är alltid kul som norrman eller dansk. Det är ett bra test för oss. Det är ett organiserat lag som är svårt att bryta ner. Det blir en fin match för oss, en fin ramning. Vi ser fram emot att spela på Friends Arena, säger Hareide.

”Emil ligger bakom mycket”

Den danske förbundskapten var tränare för Malmö FF 2014–15. Då hade han Emil Forsberg som spelare och den 64-årige norrmannen är full av beröm för Sveriges stjärna.

– Emil blev bara bättre och bättre då, sen blev han såld till Leipzig. Det är en fantastisk spelare, fantastisk kille - han är träningsvillig och talangfull. Han har gjort det bra för Sverige, säger Hareide.

– Vi ska inte lägga för mycket energi på en spelare. De flesta lagen i VM har stora stjärnor. Emil är duktig och vi får försöka honom med hjälp av vår organisation. Självklart tar vi hänsyn till honom, vi vet vilka kvalitéer han besitter. Vi satsar på att lösa det kollektivt och hade gjort samma sak med Zlatan. Emil är en inte lika utpräglad målskytt som Zlatan, men Emil ligger bakåt mycket och står för många assist.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Sveriges trupp till fotbolls-VM i Ryssland 2018 00:51