Marcus Bergs tränare dömd till långt fängelsestraff

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera tidigare högt uppsatta ledare i Dinamo Zagreb har dömts till långa fängelsestraff för härvan kring bland andra Luka Modric, rapporterar Reuters.

Den tidigare vd:n Zdravko Mamic ska avtjäna sex och ett halvt år i fängelse.

Hans bror Zoran Mamic, tidigare tränare i Dinamo Zagreb och senast Marcus Bergs tränare i Al-Ain, döms till fängelse i nästan fem år.

Rättegången mot flera tidigare ledare och anställda i den kroatiska storklubben Dinamo Zagreb har bland annat handlat om försäljningarna av Luka Modric till Tottenham 2008 och Dejan Lovren till Lyon 2010. Ledare i klubben, med pampen Zdravko Mamic i spetsen, har stått åtalade för skatteflykt och för att ha förskingrat mångmiljonbelopp från övergångarna.

På onsdagen dömdes de till långa fängelsestraff av en domstol i den kroatiska staden Osijek.

Zdravko Mamic döms till fängelse i sex och ett halvt år. Efter försäljningen av Modric ska 58-åringen ha stoppat motsvarande 72 miljoner kronor av transfersumman på 236 miljoner i egen ficka, rapporterar nyhetsbyrån NTB som hänvisar till domen.

Flydde till Bosnien

Zdravko Mamic var inte närvarande i domstolen när domen föll. På tisdagskvällen reste han till grannlandet Bosnien.

– Jag kommer att stanna här … och slåss härifrån. Jag litar inte på kroatiska institutioner, säger han under en presskonferens i staden Medjugorje.

Hans bror Zoran Mamic, tidigare både spelare och tränare i klubben, döms till fängelse i fyra år och elva månader. Han tog i början av 2017 över som tränare i Marcus Bergs klubb Al-Ain i Förenade Arabemiraten och uttryckte nyligen en önskan om att bli kvar i laget även nästa säsong.

Damir Vrbanovic, numera högt uppsatt på det kroatiska fotbollsförbundet, döms till tre års fängelse medan Milan Pernar får fyra år och två månader.

Modric åtalad för mened

Storstjärnan Luka Modric, som nu spelar i Real Madrid och är kapten i Kroatiens landslag, står sedan i mars åtalad för mened i samma härva. När Modric såldes till Tottenham delades 205 miljoner kronor av pengarna upp mellan Dinamo Zagreb, Zdravko Mamic och Luka Modric själv. Åklagarsidan hävdar att avtalet mellan Dinamo Zagreb och Modric skrevs först efter att affären genomförts – för att sedan bakdateras.

Modric bekräftade först att så var fallet, men när stjärnan förhördes under en rättegång förra sommaren tvärvände han och skyddade Mamic.

Vid en fällande dom riskerar 32-åringen upp till fem års fängelse.

Bröderna Mamic, Zdravko och Zoran, har långa fängelsestraff att avtjäna efter att ha förskingrat pengar från olika fotbollsövergångar, bland annat med kroatiske stjärnan Luka Modric.
Bröderna Mamic, Zdravko och Zoran, har långa fängelsestraff att avtjäna efter att ha förskingrat pengar från olika fotbollsövergångar, bland annat med kroatiske stjärnan Luka Modric.
Publicerad: