Därför får AIK och HIF inga VM-pengar för ”Seb” och ”Granen”

avJohan Flinck

FOTBOLL

Andreas Granqvist har flyttat hem till Helsingborg och till och med hunnit träna med HIF.

Sebastian Larsson har skrivit på för AIK.

Men de rekordstora pengarna från Fifa för duons VM-spel kan HIF och AIK glömma.

– Det är extremt mycket pengar, säger Granqvist.

Fifas ersättning till klubbar som släpper spelare till årets VM har mer än tredubblats sedan förra VM: från 20 000 till 74 000 kronor per dag och spelare.

Det är inte bara under själva slutspelet som klubbarna får betalt utan från och med två veckor före VM:s öppningsmatch och sedan fram till dagen efter det berörda landslaget har åkt ur VM.

Men för att en klubb ska få hela summan måste spelaren ha tillhört klubben i två år före VM. Ersättningen är nämligen uppdelad i tre perioder: juli 2016-juni 2017, juli 2017-maj 2018 och juni-juli 2018. Varje period ger en tredjedel av summan.

En klubb som har en spelare i ett landslag som når VM-final får alltså hela 3,4 miljoner (46 dagar x 74 000 kronor) om spelaren tillhört klubben de senaste två åren.

”Extremt mycket pengar”

Men det blir rejäla slantar också till klubbar med spelare som inte når hela vägen till en VM-final. Ponera att Sverige blir tvåa i gruppen och åker ut i en åttondelsfinal den 2 juli. Då blir det över 2,4 miljoner till klubben/klubbarna per spelare.

– Det är extremt mycket pengar. Hur de kommit fram till de summorna vet jag inte, men det är Fifas regler och det är ju trevligt för klubbarna, säger landslagets kapten Andreas Granqvist.

”Granen” har numera flyttat hem till Helsingborg efter fem år i ryska Krasnodar. Han hann träna med HIF före VM och överallt skriver vi ”Helsingborgs IF” som klubbadress efter hans namn.

Men några VM-pengar från Fifa för mittbacken ser det inte ut att bli för HIF.

Formellt tillhör nämligen Granqvist fortfarande Krasnodar. Kontraktet går ut först den 30 juni. Hans kontrakt med HIF börjar gälla först den 15 juli, när VM-finalen spelas och det svenska transferfönstret öppnar.

– HIF hade säkert behövt pengarna mer, säger Granqvist.

Garanterat. HIF kämpar hårt med sin ekonomi medan en av Rysslands 20 rikaste män, Sergej Galitskij som är god för 50 miljarder kronor, pumpar in hundratals miljoner i Krasnodar.

– Men det är sådana reglerna är, säger landslagskaptenen.

Klubblös i 14 dagar

VM-pengarna från Fifa var heller inte uppe för diskussion när Granqvist tackade nej till en förlängning med Krasnodar och  förhandlade fram avtalet med HIF.

– Nej, jag visste inte ens om den här ersättningen förrän jag läste om den i tidningen för någon vecka sedan.

HIF:s ordförande Krister Azelius:

– Det har varit en icke-fråga. Vi har vetat om att det går ut ersättningar men inte lyft den frågan för i VM är Andreas inte vår spelare.

Men faktum är att Granqvist är formellt klubblös 1–14 juli. Vi kan ju leka med den angenäma tanken att Sverige går till VM-final. Vilken klubb ska då ha pengarna – nästan 1,2 miljoner kronor – för Granqvist för den 1-16 juli (eller rättare sagt knappt 1/3-del av dem då Krasnodar har rätt till 2/3-delar då Granqvist tillhört den ryska klubben juli 2016-juni 2018)?

– Nu väcker du min nyfikenhet, säger Azelius när Sportbladet tar upp den tänkbara situationen.

– Det är klart att nu när du tar upp det här så får vi titta på det.

Pengarna till spelaren

På måndagen skrev Sebastian Larsson, som spelat i Hull den här säsongen, på för AIK.

Han blir också klubblös 1–14 juli.

Landslagschefen Lasse Richt har inte svaret på frågan vem som ska ha pengar för en spelare som inte har en klubbadress.

Men AIK:s sportchef Björn Wesström tror sig veta svaret.

– Jag tror att den delen av pengarna i så fall tillfaller spelaren, säger Wesström.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Sveriges matcher i fotbolls-VM 00:13