Mejla

Per Bohman

Bohman: Därför förtjänar han Aftonbladets Guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara dagar kvar till Fotbollsgalan.

Sportbladets profiler tycker till om vem de tycker ska vinna Guldbollen.

Näst ut på tur: Per Bohman.

Jag tycker att somliga agerat lite överbeskyddande när det gäller Victor Nilsson Lindelöf. Sanningen är ju att han det senaste kalenderåret genomlidit en handfull usla matcher för Manchester United där Premier League-uppgiften var 24-åringen övermäktig. Det går inte att i första hand skylla på engelsk press eller José Mourinhos tränarskap. Svensken har helt enkelt underpresterat i perioder och förtjänat kritik.

Ändå tycker jag alltså att Nilsson Lindelöf ska vinna Guldbollen. Men jag erkänner: jag var tvungen att kämpa mig över en skyhög mental spärr för att landa i den slutsatsen. För inte kan man väl ge svensk fotbolls finaste pris till någon som stundtals svajat i prestationerna?

1 av 6 | Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN


I min värld är ingen av de tre tydligaste kandidaterna ett helgjutet alternativ vad gäller klubblagsprestationer. Andreas Granqvist har bara spelat på en rimlig nivå halva säsongen. Robin Olsen var skadad våren 2018 och representerade FC Köpenhamn under större delen av perioden juryn bedömer. I övrigt jämställer jag Olsens (fantastiska) prestation i att ta rollen som förstemålvakt i Roma med faktumet att Victor Nilsson Lindelöf trots alla hån och mot alla odds på ett mycket imponerande vis kämpat sig tillbaka till en ordinarie position i Manchester Uniteds mittförsvar.

Landslaget avgör alltså för mig. Alla tre var fantastiska under mästerskapet i Ryssland, men "Vigge" var bäst i Sverige. Granqvist stod kanske för de mest symbolladdade aktionerna men Nilsson Lindelöf var genomgående säkrast i närkamperna, tryggast i passningsspelet och den organisatoriska kraften i försvarsspelet. Han stod för en de starkaste svenska VM-insatserna sedan 1994.

Därför tycker jag att 24-åringen ska få Guldbollen.

Av: Per Bohman

Publicerad:

LÄS VIDARE