Mejla

Frida Fagerlund

Frida Fagerlund: Han bör vinna Aftonbladets Guldbollen

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara dagar kvar till Fotbollsgalan.

Sportbladets profiler tycker till om vem de tycker ska vinna Guldbollen.

Enligt Frida Fagerlund bör Robin Olsen tilldelas priset.

”Vem ska fylla skorna efter Andreas Isaksson?”

Det var egentligen inte speciellt många år sedan den frågan ställdes, men nuförtiden är målvaktsplatsen förmodligen det sista någon funderar på ur svensk synvinkel.

Så sent som 2011 spelade Robin Olsen i IFK Klagshamn och har via Malmö FF, PAOK och FC Köpenhamn slutligen hamnat på en av världens mest attraktiva klubblagsadresser.

Vissa hävdar att skadan som höll skåningen ur spel stora delar av våren borde stoppa honom från att ens nämnas bland Guldbollenkandidaterna. Själv anser jag att det snarare får hans bedrifter under årets lopp att framstå som än mer fascinerande.1 av 4 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ersatte en av världens mest attraktiva

I Ryssland stack några målvakter ut, och Olsen var en av dessa. Att han stod stadig som en fura längst bak avlastade givetvis den svenska försvarslinje som överöstes med beröm. Om någon ändå tvivlade så var intresset från Roma definitivt ett kvitto på hans fina insats i turneringen.

Det var inte vem som helst som skulle ersättas heller. Vid tiden för övergången till Liverpool kan Alisson ha varit världens mest attraktiva målvakt, och blev också historiens dyraste.

Och tro tusan att Robin Olsen klev in i sin debut mot Real Madrid med ett enormt lugn och gestikulerade på italienska som om det var en helt vanlig träning på Malmö IP. Sedan dess har han fortsatt att motbevisa tvivlare samt utvecklats till lite av en publikfavorit och således en god ambassadör för svensk fotboll.

Dessutom känns 28-åringen inte klar. Nu är Olsen inne i den berömda målvaktskarusellen som på sikt kan bereda vägen för ännu en stor övergång, potentialen har han i alla fall utan tvekan.

Slut på argument. Om inte det här är en välförtjänt vinnare av Guldbollen, så vet jag inte.

Reporter: Frida Fagerlund

Publicerad: