Zlatan om Blågult: ”Lite som en sekt”

Kritiserar nytänkandet i boken ”Jag är fotboll”

avErik Karlsson, Magnus Sundholm, Per Bohman

Publicerad:

LOS ANGELES/STOCKHOLM. I sin nya bok hyllar Zlatan Ibrahimovic de tre förbundskaptenerna han har spelat under. 

Men samtidigt kritiserar han nytänkandet i landslaget – där han själv krävde att få med sin egen fysio Rickard Dahan. 

”Landslaget är lite som en sekt och det är svårt att komma in”, säger han.

I Zlatans nya bok ”Jag är fotboll” skriven av Mats Olsson ägnas ett kapitel åt anfallsstjärnans tid i landslaget.

Han beskriver betydelsen av Henrik Larsson som en brobyggare in i laget men lyfter också de tre förbundskaptenerna han arbetat under. Även Lars Lagerbäck som stängde av Zlatan efter en beryktad kväll med Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson. 

Tränarna har också betytt mycket för mig. Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck, som först gav mig chansen i landslaget. De var väldigt olika som tränare. Tommy kunde sätta sig bredvid en och snacka om allt möjligt. Han var den som kramade om en, klappade en på axeln, och han pratade mycket. Medan Lasse var en tänkare. Han kunde komma förbi, kolla lite, bam, bam och sen gå igen. För min del hade han gärna kunnat pusha mig mer i början. Men han hade förtroende för mig och jag kände att det var ett förtroende som jag förtjänat. Det var inte gratis, så det var bra. Erik kunde jag också prata med om allt. För honom handlade det mycket om mentaliteten i laget, att vi alla skulle tänka åt samma håll. Jag hade en fantastisk period med Lasse men med Erik fick jag mer bekräftelse för den spelaren jag var.”

Fick med sig Dahan

Under Erik Hamrén hade Zlatan Ibrahimovic också blivit lagkapten vilket gett honom klart mer mandat att kräva förändringar i och kring landslaget. En av förändringarna var att ta med Zlatans mångårige fysio Rikard Dahan in i landslaget.  

Men Zlatan är samtidigt kritisk till förändringsviljan i landslaget. 

När jag kom tillbaka till landslaget efter att ha slutat krävde jag att Rickard skulle vara med, för jag kände att jag behövde någon som kunde ta hand om mig där. De hade varit intresserade av honom tidigare men landslaget är lite som en sekt och det är svårt att komma in. Istället för att vara open minded och ta in de bästa är det mycket ’han är snäll, han får vara kvar …’”, säger han. 

Samtidigt hyllar Zlatan tidigare landslagschefen Lasse Richt som till mångt och mycket varit ansvarig för bygget av landslagsstaben. 

”Ända sedan dag ett har vi haft en nära relation. Han är en sådan person som vill alla väl. Han var otroligt viktig för landslaget, och inte bara som chef utan som landslaget en sorts pappa till spelarna.”


Foto: Bonnier
Zlatans nya bok ”Jag är fotboll”
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM