Läktarskandal i franska ligamötet

Publicerad 2013-11-25

”Jag är väldigt arg. Vi kämpar varje dag för att få hit kvinnor och barn”

Fransk fotboll skakas av en läktarskandal.

Kravallpolis fick efter stökigheter slänga ut samtliga tillresta Saint-Étienne-fans – och nu kan bortafans helt förbjudas tillträde till franska fotbollsmatcher.

– Det räcker nu! Det fåtal idioter som säger sig vara supportrar inser inte att de skadar bilden av fotboll, säger ligapresidenten i ett uttalande.

Ligue 1-mötet mellan Nice och Saint-Étienne fick ett tråkigt förspel. Samtliga 250 tillrusta Étienne-fans kastades ut från arenan innan avspark.

Detta efter att en grupp supportrar enligt Reuters rivit loss stolar och kastat mot hemmasupportrarna en timme innan avspark.

Publikvärdarna på arenan hade ingen framgång med att lugna bortafansen och det var först när fransk kravallpolis gjorde entré som våldsamheterna kunde stävjas.

Enligt nyhetsbyrån skadades åtta personer, ingen allvarligt.

Matchen kunde sedan spelas och Saint-Étienne vann bortamötet 1-0.

Fördöms av ministrarna

Men efterspelet handlar om mer än tre poäng och har blivit en politisk fråga.

– Manuel Valls, inrikesminister, och Valerie Fourneyron, idrottsminister, fördömer starkt de allvarliga incidenterna som ägde rum inför ligamötet mellan Nice och Saint-Étienne, skriver ministerierna i ett samlat uttalande enligt Reuters.

Nu kan franska bortafans helt förbjudas tillträde på fotbollsmatcher.

– Det räcker nu! Det fåtal idioter som säger sig vara supportrar inser inte att de skadar bilden av fotboll. Jag kommer att begära ett möte med inrikesministern för att diskutera supportrarnas bortaresor. Lyckas vi inte lösa detta kan det sluta med en systematiskt förbud av bortafans, vilket ingen önskar, säger ligapresidenten Frédéric Thiriez i ett uttalande.

”Vi kämpar varje dag”

Nice-presidenten Jean-Pierre Rivère var rasande efter matchen.

– Jag är väldigt arg. Vi kämpar varje dag för att få hit kvinnor och barn för att visa att fotboll är ett spektakel. Och när vi ser en hord människor som anländer till arenan och börjar kasta stolar överallt är det oacceptabelt. Det här är inte fotboll, och Saint-Étiennes ledare kan inte heller göra någonting. Vi är alla gisslan till det här, säger Rivère till Le 10 Sport.

Följ ämnen i artikeln