Rikard Norling får drömlön i nya klubben

FOTBOLL

Väntas presenteras som Brann-tränare i dag

1 av 2 | Foto: Rikard Norling togs emot av Branns sportchef Roald Bruun-Hanssen.

Rikard Norling går från en guldfest till en annan.

42-åringen mer än fördubblar lönen i norska Brann med en ersättning kring 250 000 kronor i månaden.

Samtidigt garanterar en av Norges mest förmögna, multimiljardären Trond Mohn, en satsning som gör att Bergenklubben ska kunna utmana norsk fotbolls stora.

För en dryg månad sedan säkrade Malmö FF det allsvenska guldet när Elfsborg besegrades på borta­plan.

Då svarade Rikard Norling övertygande om att hans framtid fanns hos Malmö FF.

Förra onsdagen kom chockbeskedet om att guldtränaren med omedelbar verkan lämnar MFF.

En av orsakerna var konflikterna inom Malmö FF där Norling velat ha saker på ett sätt, andra inom klubbledningen på ett annorlunda vis.

Men nu kommer ytterligare en bit till pusslet.

Norling har lockats med ett synnerligen lukrativt erbjudande från Norge som ytterst få skandinaviska klubbar kan matcha.

I går kväll landade den tidigare MFF-tränaren i Bergen och i dag presenteras han sannolikt som ny tränare för tabellåttan Brann.

– Han är inte här för att se på fjällen. Vi ska prata ihop oss i morgon (läs i dag) och vi hoppas det blir positivt, säger sportchefen Roald Bruun-Hanssen till Bergensavisen.

– Roald har presenterat ett väldigt gott upplägg för mig, säger Norling till den norska tidningen.

– Jag är nyfiken på de eventuella kulturskillnaderna som finns. Det vackra med fotboll är att den är universell, men det är dessa nyansskillnader som utvecklar en som tränare.

Dubblar lönen

Enligt Sportbladets väl­initierade norska källor får Rikard Norling motsvarande 250 000 svenska kronor i månaden plus en sign on-bonus på 1,1 miljoner kronor när han tar över Brann.

Det är mer än en fördubbling av lönen i MFF.

Dessutom får det klassiska norska storlaget imponerande ekonomisk backning.

Sedan flera år tillbaka stöttar multimiljardären Trond Mohn, Norges fjärde mest förmögne och den med högst inkomst 2013, Brann med stora summor.

När Bergenklubben i somras förlängde avtalet med tränaren Rune Skarsfjord gick Mohn in med 11 miljoner kronor i stöd.

Sedan 2008 har Mohn enligt Aftenposten skjutit in 70 miljoner kronor i Brann och gått i borgen för lån på ytterligare 50 miljoner kronor.

Pengar till stjärnor

Nu ska Mohn, som gjort sig en förmögenhet inom oljeindustrin och årligen skänker stora summor till välgörande ändamål, åter garantera en nysatsning, enligt Sportbladets källor.

En nysatsning som innebär att Brann ska kunna värva storspelare och utmana såväl norska mästarna Strömsgodset som storlaget Rosenborg.