Klopp inför matchen: ”Måste visa stake”

Dortmunds tränare optimistisk

Dortmunds tränare Jürgen Klopp vill störa Real Madrid på Bernabeu.
Dortmunds tränare Jürgen Klopp vill störa Real Madrid på Bernabeu.

En skyttekung borta, en annan gör sin 100:e match.

I kväll hamnar Real Madrid och Borussia Dortmund på kollisionskurs i Champions League, och gästernas tränare vet vad som gäller.

– Vi måste visa stake, säger Jürgen Klopp på presskonferensen inför matchen.

I fjol var Borussia Dortmund den charmiga uppstickaren i Champions League. Tyskarna slog ut Real Madrid i semifinalen efter att Robert Lewandowski lagt grunden för avancemanget med sina fyra mål på hemmaplan. När lagen drabbar samman på Santiago Bernabeu i kväll är den polske skyttekungen avstängd, men Real Madrids tränare Carlo Ancelotti är övertygad om att gästerna ändå håller tillräckligt hög klass för att störa spanjorerna.

– De saknar en så viktig spelare som Lewandowski, men deras spelstil är samma som förra årets. Dortmund är ett kompakt lag som vet hur man försvarar och är farliga i omställningarna, säger italienaren på presskonferensen före matchen.

”Bättre än i fjol”

Även om Lewandowski är åter i kvartsfinalens returmöte nästa vecka menar gästernas tränare Jürgen Klopp att avstängningen inte är hela världen.

– Vi ska göra allt vi kan utan Robert snarare än att använda hans frånvaro som en ursäkt. Jag är ingen trollkarl, men vi spelar återigen kvartsfinal trots att vi haft svåra perioder och saknat viktiga spelare. Vi vill stoppa Real och ska ge allt för att göra det. Vi måste visa stake, säger han.

Ett självklart hot mot det tyska försvaret stavas Cristiano Ronaldo. Portugisen står på 13 mål och gör i kväll sin 100:e match i Champions League. Klopp varnar dock för några av hans lagkamrater.

– Angel di Maria och Gareth Bale spelar med en otrolig fart, och Luka Modric har hunnit acklimatisera sig. Jag har sett många av Reals matcher i år och tycker att laget är bättre än förra säsongen, säger Dortmund-tränaren.

Sahin spelfördelar

Klopp lär mönstra en elva där Nuri Sahin sköter spelfördelandet. Den turkiske mittfältaren lämnade Dortmund för tre år sedan, men i Real Madrid fann han sig aldrig tillrätta. Skador trasade sönder den första tiden, ett samspelt innermittfält blockerade sedan vägen tillbaka. Nu är Sahin på jakt efter upprättelse. Hans passningsfot blir en av nycklarna till att luckra upp hemmalagets försvarsportar, en annan är kontringsspelet. Klopp vet.

– Real lär dominera bollinnehavet, men vi måste utnyttja en-mot-en-situationer och vår snabbhet. Får vi ytor kan vi såra dem.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.