Fenerbahce-legend slutar med fotbollen

”Alex” lägger skorna på hyllan

Den gamle Fenerbahce-kaptenen har bestämt sig.

På en presskonferens i går meddelade 36-årige Alex de Souza att den här säsongen blir hans sista.

Brasilianska bollbegåvningar kan inte trollbinda betraktarna för alltid. Ronaldinho lämnade den stora scenen i förtid för att finna sitt förlorade leende i hemlandet. Adriano föll i djupa depressioner efter sin fars bortgång, och till och med odödlige Ronaldo har slutat spela fotboll. Nu har åldern hunnit ikapp ännu en brasse. 36-årige Coritiba-spelaren Alex de Souza meddelade på en presskonferens i går att den här säsongen blir hans sista. Trots 48 landskamper och tre Copa America-titlar lämnade han störst avtryck i turkiska Fenerbahce.

Lämnade efter dispyt

Karriären började i just Coritiba. En lovande yngling klättrade mot den brasilianska fotbollseliten innan italienska Parma knackade på dörren. En misslyckad Europa-resa senare återvände Alex till Cruzeiro och återfann spelglädjen för att 2004 skriva på Fenerbahce. Åtta säsonger senare hade brassen uppnått legendstatus. På 346 matcher gjorde han 172 mål och 139 assist, belönades med kaptensbindeln och vann både ligan, cupen och supercupen. Säsongen 2007/2008 toppade Alex dessutom assistligan i Champions League, men solen är aldrig fläckfri. För två år sedan hamnade han i kant med klubbdirektör Aziz Yildirim och tränare Aykut Kocaman. Det hette att den sistnämnde inte ville se Alex slå hans rekord på antal gjorda ligamål i Fenerbahce-tröjan, men samtidigt att brassen gnällt för mycket på Twitter. Fansen delades i två läger, klubben rev kontraktet.

 – Att se kontraktet rivas var det mest smärtsamma jag varit med om. Fenerbahce har förlorat en spelare, men vunnit en supporter. Jag vill tacka för allt, twittrade Alex.

Fick en staty

Veckan innan restes en staty till hans ära, helt och hållet finansierad av Fenerbahce-fansen som totalt skrapade ihop motsvarande 130 000 kronor. Nu bestämde de sig också för att sluta upp utanför hans hem, och en tårögd brasse kom ut för att krama lika tårögda turkar. Hans son var iklädd en matchtröja, själv hade Alex på sig en Fenerbahce-halsduk. Sen valde han att vända hem till Brasilien och avsluta karriären i moderklubben Coritiba. Den 19 februari i år nådde han tusen spelade matcher, den 8 december sätter han punkt för fotbollslivet. Han kommer att bli ihågkommen som en av Fenerbahces allra största, och visst lär han själv minnas tiden i Turkiet med glädje.

 – Alla som kämpat för klubben och visat sitt stöd under alla dessa år har en speciell plats i mitt hjärta. Jag kommer alltid att vara en Fenerbahce-supporter.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN