Siriustränaren: "Pengarna styr"

Kim Bergstrand.
Kim Bergstrand.

Segrarna mot Halmstad, Djurgården och IFK Göteborg i svenska cupen kallar han för "något slags kvalitetsbetyg".

Siriustränaren Kim Bergstrand vet dock om att superettan blir något helt annat.

– Cup är cup... Nu är det 30 matcher som kommer vara tuffa, säger han inför premiären borta mot Syrianska.

En kopp kaffe som blandats ut med en skvätt mjölk står på bordet. I närheten sitter Kim Bergstrand lätt tillbakalutad med benen i kors och tittar ut över rummet i konserthuset i Uppsala innan han säger att fotboll, idrott i sig, är enkelt.

Det finns inga hemligheter.

Inga svåra förklaringar.

Framgång, i de allra flesta fall, handlar om pengar.

– Förra året hade vi topp tre i budget, det kommer vi inte ha i år, säger han.

– Tyvärr är det så att pengar styr mycket i det här. Tar man budgeten så är Hammarby topptippat. De omsätter fem gånger så mycket än vad vi gör, och det måste man alltid förhålla sig till.

Flera matcher

Pengarna var en av flera anledningar till att Sirius i fjol plöjde genom division 1 norra, öste in mål och avslutade fotbollsåret utan någon förlust.

Och det är pengarna som kommer göra året tufft för superettans nykomling.

Delvis, i alla fall.

Tränaren Kim Bergstrand är också medveten om en helt annan detalj som väntar i utmaningen med spel högre upp i det svenska seriesystemet.

– Vi gjorde en jättefin säsong i fjol, men vi utmanades bara tufft i fyra matcher. Nu är det 30 matcher som kommer vara tuffa. Vi har försökt bygga vidare på spelet vi hade förra året. Försökt få upp tempot. Men räcker det till mot bättre lag? Och framför allt över så många omgångar?

"Viss nivå"

Inte ens framgången i svenska cupen, där laget är framme i semifinal mot allsvenska Elfsborg, har gjort honom lugnare när det kommer till den frågan.

– Visst visar det att vi gjort något rätt varje vecka. Att vi nått en viss nivå. Sedan att hålla den under en längre tid...

– Det gäller också att vi är skadefria, det är naturligtvis jätteviktigt. Nu har vi haft våra offensiva poster borta ett tag. Över tid blir det jobbigt, så det gäller att få tillbaka dem.

TT: Vad blir viktigast för er i superettan?

– Att vi är ödmjuka och inte glömmer idrottens fundament. Det är hårt jobb som gäller. Det är mycket skitgöra. De soliga dagarna, när allting stämmer, är inget särskilt svårt, utan det kommer att vara de här perioderna när det tar emot lite. Då gäller det att stå upp. Men gör man allt detta så får man ofta sin belöning.

TT

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN