Seguis kritik mot polisens nya taktik: ”Brukar bli stökigt”

Polisen vill skapa ett ­tryggare derby – genom att oftare bryta in bland ­supportrar som missköter sig på läktarna.

Den nya taktiken ­kritiseras av AIK:s ordf­örande Johan Segui.

– Jag är för så lite ­polisiära ingripanden i folkmassor som möjligt, för det brukar bli stökigt, säger han.

Kommenderingschefen Palle Nilsson.
Kommenderingschefen Palle Nilsson.

”Det ska handla om fotboll”.

25 000 biljetter är sålda till dagens Stockholmsderby, tusentals av AIK-fansen planerar att marschera genom Södermalm till Tele 2 Arena, känslorna kommer svalla, ­lagen är laddade och – ”det ska handla om fotboll”.

Orden har Djurgården och AIK upprepat de senaste ­dagarna. Klubbarna har samarbetat med arenabolaget och polisen för att stämningen på läktarna ska ­hållas god och sprakande.

Flera åtgärder är införda.

Fansen har enats

Fans från båda sidor har enats bakom ett antivåldsbudskap, som de gemensamt signerade och skickade ut under gårdagen. För att trygga miljön för de assisterande domarna har ett extra skyddsnät hängts upp mellan planen och delar av ­publiken på långsidan.

Störst skillnad kommer märkas i polisens arbete. Det kommer finnas ungefär lika många poliser på derbyt som under tidigare högriskmatcher, men deras arbetsmetoder är förändrade.

Polisen ska fortsätta använda arenans kameror för att i efterhand identifiera personer som missköter sig, men de ska också bli villigare att ta sig in på läktarna för att lösa problem på plats.

– Vi ska vara mer offensiva. Vi måste våga gå in bland dem som är grupperade. Ett snabbt ingripande tidigt kan göra det lugnare. Förut har vi varit lite rädda att vi ska eskalera situationen i stället, säger kommenderings­chefen Palle Nilsson.

Så om fem maskerar sig och tänder en bengal. Går ni rakt in där?

– Jättesvårt att avgöra, det är avgörande av situationen. Men diskussion vi har haft är att vi ska vara offensivare vid de situationerna utan att ­vara dumdristiga.

”Kan ta det sedan”

AIK:s vd Johan Segui tycker inte om polisens nya taktik.

– Jag är för så lite polisiära ingripanden i folkmassor som möjligt, för det brukar bli stökigt, säger han.

Segui förtydligar hur han anser att polisen ska jobba:

– Med dagens teknik borde det på lugnare sätt gå att bokföra folk i efterhand. Det är som fartkamerorna, de behöver inte stoppa direkt utan ta det sedan.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN