"Måste ha tålamod"

Sevilla litar på defensiven

Vad gör ett lag som behöver gå framåt efter 0-1 på bortaplan?

Lägger sig på defensiven – i alla fall till en början.

– Det viktigaste är att vi försvarar oss bra, säger Sevillas tränare Unai Emery inför returmötet med Porto i Europa League-kvarten.

För första gången sedan våren 2011 har Porto tagit sig till kvartsfinal i Europa League. Då gick det bra, riktigt bra. Under ledning av tränare Andre Villas-Boas vann portugiserna såväl turneringen som ligan och cupen. Utgångsläget inför kvällens match mot Sevilla är till Portos fördel sedan Eliaquim Mangala gjort matchens enda mål i första mötet, men utan sin skadade anfallsstjärna Jackson Martinez kan motståndarna från Spanien vädra morgonluft. Eller?

– Jag dömer inte Porto utifrån vilka spelare de saknar, snarare utifrån de som ersätter, säger Sevillas tränare Unai Emery till uefa.com.

Porto jagar tidigt mål

Spanjorerna borde vara fast beslutna att attackera, men Emery menar att tålamod är nyckeln.

– Vi måste ha tålamod och jobba i 90 hela minuter. Porto har fördel med ett mål och det viktigaste är att vi försvarar oss bra. Vad som än händer måste vi kunna svara, säger han.

På andra sidan planhalvan väntar ett Porto som vill kontrollera matchen, om man ska tro tränare Luis Castro.

– Även om det bara blev 1-0 dominerade vi första matchen och måste göra detsamma i kväll. Ett tidigt mål i kväll hade gett oss ett stort övertag. Sevilla ligger femma i världens bästa liga och det blir tufft, men vi är motiverade och ska spela med kvalitet, säger Porto-tränaren.

”Viktigt att vinna turneringen”

En färd österut på den europeiska kartan tar oss till Italien. Där, i Turin, ställs Juventus mot Lyon för att ta ännu ett steg mot finalen på hemmaplan. Gamle Juve-mittfältaren Alessio Tacchinardi talar om vikten att inte underskatta turneringens betydelse.

– Många är dåligt inställda till Europa League, men att vinna turneringen vore viktigt om Juventus vill satsa på Champions nästa år, säger 38-åringen till Radio Mana Mana Sport.

Hemmalagets store man Antonio Conte verkar vara inne på samma linje.

– I dag finns inte Serie A i tankarna, säger han till Gazzetta dello Sport.

På den franska fronten står Lyons tränare Remi Garde redo att kämpa till slutet.

– Vi tror på det här. Vi tror verkligen på det här. Med samma laganda som i förra mötet kan vi rubba dem, säger han till uefa.com.

Juventus får tillbaka mittfältsmonstret Arturo Vidal, medan skadespöket fortfarande jagar bort Lyons kreatör Yoann Gourcuff.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN