”Basel föregår med väldigt dåligt exempel”

Herrlaget bjöds på trerätters på klubbens jubileum – damerna jobbade

avPelle Strandman

Foto: Georgios Kefalas / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FC Basel.

Herrlaget bjöds på trerätters medan damlaget var på plats för att jobba.

Så gick det till när Basel firade 125-årsjubileum förra veckan.

– Det är verkligen häpnadsveckande, säger den schweiziska toppolitikern Elisabeth Schneider-Schneiter till CNN.

Det har gått 125 år sedan 20-faldiga mästarlaget FC Basel bildades i Schweiz.

Detta firades med pompa och ståt under en gala som arrangerades av klubben förra veckan.

Hela 1 250 gäster fanns på plats, inklusive herrlaget som fick avnjuta en trerättersmiddag.

Några som inte var inbjudna däremot – var damlaget.

De var i stället på plats för att jobba.

– De var inte där som gäster, bara för att arbeta. De fick ingen middag, bara mackor, säger Christian Keller, journalist på schweiziska Prime News, till CNN efter att ha rapporterat om saken.

Sålde lotter

Damlagets huvudsakliga uppgift var att sälja lotter till gästerna som förutom herrlaget bestod av aktiva och före detta spelare, tränare och representanter från andra schweiziska klubbar.

De var glada över att hjälpa till. Det var många av våra anställda som hjälpte till på olika sätt under jubileumsfesten. Det inkluderade vårt damlag”, skriver FC Basel i ett uttalande till CNN.

En som påstår sig vara chockad över att damlaget inte fanns på plats som gäster är schweiziska politikern Elisabeth Schneider-Schneiter som är president för landets utrikesdepartement.

– Det är verkligen häpnadsveckande. Jag är också hänförd över de unga kvinnornas reaktion, att de inte sa någonting om det, säger Schneider-Schneiter till CNN.

Kontaktar klubbens president

Hon säger sig vara en stor Basel-supporter och låter meddela att hon nu tänker skriva till klubbens president Bernhard Burgener för att uttrycka sin besvikelse över den skeva behandlingen av dam- och herrlaget.

– Inom politik har vi lika rättigheter. Men socialt inom fotboll är det svårt för kvinnor att få samma höga status som män. Särskilt inom fotboll, säger Schneider-Schneiter och tillägger:

– Jag kulle säga att de (FC Basel) föregår med ett väldigt, väldigt dåligt exempel för samhället eftersom i vår konstitution står vi upp för jämställhet mellan kvinnor och män.

ARTIKELN HANDLAR OM