Hammarby IF Fotboll

”Det är tragiskt det som har hänt”

Av: 

Daniel Grefve

FOTBOLL

Hammarbyprofiler sörjer degraderingen

– Tragiskt.

– Ledsamt.

Onsdagen blev en sorgens dag för många före detta Hammarby-profiler.

När Hammarby gick upp i allsvenskan 1997 var det med Ronnie Hellström som målvaktstränare. Efter säsongen 1999 lämnade han dock föreningen, men även efter det har han följt föreningen som han blev en av Sveriges bästa målvakter någonsin i.

När han hemma i Skåne, en liten stund efter Hammarbys uttåg ur allsvenskan, försökte sammanfatta känslorna läs det så här:

– Ja, vad ska man säga... Det är väl rätt tragiskt det som har hänt. Det hade man inte trott inför säsongen.

Vad beror det på att det har blivit så här?

– Det är ju det ekonomiska, att man har tvingats sälja av spelare och inte kan avsluta säsongen med samma spelare som man inledde säsongen på. Men hur det har kunnat bli så här, det är svårt att säga, jag har ju inte all info. Men på något sätt är det jävligt fel i föreningen, det kan vem som helst se.

– Det är tragiskt att se det som har hänt. Eftersom jag var med och förde upp laget 97 som målvaktstränare så känns det ju extra jävligt, säger Hellström.

”Sorgligt men inte oväntat”

En annan före detta Hammarby-profil, Hans Eskilsson, säger ungefär samma saker som Hellström.

– Det är sorgligt men ändå inte oväntat. Man var förberedd på det värsta, tyvärr.

Varför har det gått som det har gått?

– Det är självklart många faktorer. Den enklaste anledningen är att till slut går det inte att sälja det bästa man har och inte ersätta dem. Men det finns många faktorer bakom som också inte har fungerat. Det är bara att titta på organisationen och allt runt om.

Vad känner du just nu?

– Ja, vad ska man säga? Det är ledsamt. Hammarby har ju varit stabila som ett topp- och mittenlag i många år. Det är trist det här.

Viktigt förstaår

Både Hellström och Eskilsson är förberedda på en tung framtid.

– Det kan bli jättesvårt och man kan absolut inte garantera att de går upp direkt. Men det är helt klart en fördel om de går upp direkt. Jag var ju målvaktstränare i MFF när de var i superettan, och det var tur att vi gick upp direkt. Det är svårt om man missar det första året, säge Ronnie Hellström.

– Superettan är inte en superlätt serie. Dt gäller att få in bra folk som vill jobba långsiktigt och att få kontinuitet i verksamheten. Föreningen har en bra grund i sitt namn och intresset runt klubben. Men man får inte förlika sig med det och tro att det räcker. Man kan inte tro att det räcker med namnet Hammarby och det som har funnits där tidigare. Titta bara på Norrköping. Det krävs rätta beslut i föreningen, säger Hans Eskilsson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF Fotboll

Hammarby IF

Allsvenskan i fotboll

Superettan