Gren måste skaka fram en ny Mr X i IFK Göteborg

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
Diskerud målade.

GÖTEBORG. IFK Göteborg fick vänta länge på både målchanser och på att spräcka målnollan i tävlingspremiären.

1–0-segern mot Varberg gav ett klart besked: sportchefen Mats Gren behöver hitta 2018 års Mr X i form av en anfallare för att ge Blåvitt ett offensivt lyft.

Poya Asbaghi bjöd inte på några skrällar i sin premiärtävlingselva och hans nya IFK Göteborg gör inte det heller spelmässigt efter ett par träningsmatcher som visat vad det är att vänta sig från det här nybygget.

I grunden är det ändå en revolution. Det är 3–4–3 och när IFK Göteborg fick frisparkar högt upp på offensiv planhalva mot Varbergs Bois så såg vi inte längre med automatik två blåvita mittbackar som joggar upp i motståndarnas straffområde och väntar på en lång frispark.

Nu spelades bollen igång, gärna till Vajebah Sakor eller André Calisir som styr det mesta av uppspel och anfallsuppbyggnad från långt bak i planen när inte mittbacken från J-Södra själv driver upp med bollen.

Det var på det hela ett numera typiskt bollvårdande från IFK Göteborgs sida mot fjolårets elva i superettan där framför allt Amin Affane blixtrade till, växlade tempo och öppnade upp till halvchanser för hemmalaget.

Men allt för ofta gick det inte snabbt nog eller så lyckades inte Affane eller Sebastian Ohlsson att utmana tillräckligt bra en mot en för att komma igenom och skapa målchanserna för det här nya Blåvitt.

Förstärkning på väg?

Bästa och enda läget under en blek första halvlek framför allt av IFK Göteborg – Varberg både höll bollen bra stundtals och försvarade sig väl – kom när Tobias Hysén sköt över från bra läge med vänsterfoten.

Det är uppenbart att nyckelordet för IFK Göteborgs supportrar 2018 blir tålamod. Både i det långa och korta perspektivet.

Poya Asbaghis lag spelar med tre anfallare och Blåvitt har just nu...tre anfallare. Det känns som ett absolut måste för IFK Göteborg att både spetsa till och komplettera på forwardssidan om det forna storlaget realistiskt ska sikta mot en plats på övre halvan av allsvenska tabellen.

När jag pratade med Mats Gren häromdagen så trodde han att chanserna var goda att få klart med en anfallsförstärkning inom den närmaste veckan.

Det kan bli en ny underhållande väntan på en blåvit Mr X likt 2015 när det till slut aldrig blev någon frälsare i form av kameruniern Jean Makoun från franska Rennes.

Den här gången är det ett måste för Gren att leverera för IFK Göteborg ser trubbigt ut sista tredjedelen, även med tanke på hur tidigt det är på säsongen. Fem matcher in på säsongen har fjolårets bäste målskytt för IFK Göteborg, Tobias Hysén, ännu inte nätat.

Till slut fick IFK Göteborg hål på nollan mot Varberg i den här tävlingspremiären som var godkänd, inte mer, och som bara förstärkte bilden av ett lag och förening som är i en utvecklingsprocess.

Nu ska Gren leverera också

Inhoppande och pigge Mix Diskerud sköt från straffområdesgränsen, bollen träffade en Varbergsspelare på mållinjen, såg ut att studsa ut på Elias Omarsson och in i mål i 75:e minuten.

Efteråt var det ändå Diskerud som fick målet, men det lär inte bli 27-åringen som vinner den interna skytteligan i IFK Göteborg det här året.

Det var ingen glamorös 1–0-seger, men desto viktigare för att hålla framtidshoppet levande både i Svenska Cupen och för IFK Göteborg att känna att man på något sätt sakta men metodiskt är på rätt väg med allt det nya.

Nu ska bara Gren visa Blåvittfansen att han kan leverera en Mr X, åtminstone den här gången.

avMichael Wagner