”Det där är han som var bättre än Tevez”

FOTBOLL

Rånaren och knarklangaren som hade all talang: ”Han valde den enkla vägen”

1 av 3 | Foto: Tevez och Coronel som barn.

Dario Coronel skulle bli en av världens bästa fotbollsspelare innan hans liv slutade med ett skott i huvudet i en mörk gränd.

Men hans minne lever vidare helg efter helg på Europas största arenor.

Rånaren och knarklangaren som var bättre än Carlos Tevez.

De växte upp sida vid sida och brukade åka till träningarna tillsammans i familjen Tevez lilla Fiat 128. Det var också Tevez familj som köpte fotbollskorna och kläderna till Dario Coronel. Men lika bra vänner som de två var utanför planen – lika bittra fiender var de på den. Båda ville vinna för mycket.

– Tevez kom rasande in i omklädningsrummet en gång eftersom han hade fått för få passningar. Men jag föredrog att passa till Cabañas eftersom han var bäst och gjorde flest mål, berättar förre lagkamraten Carlitos Perez för tidningen Un Cano.

Målade skorna med Tipp-ex

Cabañas var Dario Coronels smeknamn. Förebilden var Roberto Cabañas, en fysisk anfallare som firade framgångar i Boca Juniors i början på 90-talet. En idol för pojkarna i Fuerte Apache.

Alla ungar i den stökiga förorten till Buenos Aires drömde om samma sak. Det handlade om att få tag på dyra kläder och smycken i jakt på status och popularitet. Men det fanns olika vägar dit.

Dario Coronel drömde bland annat om att spela med ett par vita fotbollskor men med en minst sagt ansträngd ekonomi var det ingen möjlighet. Den lille pojken målade då sina svarta Puma-skor med Tipp-Ex. Något som lagkamraterna upptäckte när bollen helt plötsligt hade vita fläckar.

Alla var ändå övertygade om att Dario en dag skulle ha råd med alla fotbollsskor i världen. Det var han som var den store talangen – klasser bättre än sin kompis Carlos Tevez i All Boys, Santa Clara och Villa Real där de spelade tillsammans. Dario med nummer tio på ryggen och Tevez med nummer nio. De kom alltid först till träningen och lämnade alltid planen sist. Men vid sidan om började de så småningom börja leva olika liv.

– I All Boys hamnade Dario i bråk med en annan kille. Nästa dag kom han dit med en pistol. En ledare bara skrek “är du galen, hur kan du komma hit med en pistol?!” Han var en liten kille då men hade börjat stjäla redan när han var 12-13 år, säger Carlitos Pérez.

Stal från sina lagkamrater

Carlitos Pérez vet. Han gör intervjun på telefon från fängelset. Dario började, precis som Pérez, tidigt umgås med den klick ungdomar som gick klädda i pösiga kläder och bar tunga guldsmycken. På fritiden utförde de stölder och rån tillsammans. När de inte sålde droger.

Men samtidigt började också storklubbarna få upp ögonen för Darios talang.

När han och Carlos var elva år provtränade de med Vélez Sársfield. Klubben ville ha Dario Coronel – men tackade nej till Carlos Tevez. Boca och River jagade också supertalangen men Dario valde Vélez. I samma veva hade dock hans kriminella liv också börjat eskalera.

Anfallaren utförde rån och missbrukade alkohol, droger samt sniffade lim. När han började missa träningar letade Velez manager efter sin guldklimp i slumorådena. De var fortfarande övertygade om att spelaren skulle bära nummer åtta i det argentinska landslaget en vacker dag. Men när de till sist kom på Dario med att stjäla från sina egna lagkamrater fick de nog.

Dario Coronel sparkades från klubben och gjorde i samma stund kriminaliteten till sitt liv. Där och då skildes också hans öde från Carlos Tevez.

”Hur hamnade rövhålet där?”

Tevez fortsatte utvecklas, skrev på för Boca Juniors och debuterade 2001 för storklubben. Samtidigt blev anfallaren även uttagen i Argentinas landslag till U17-VM. Strax efter det beskedet stötte de gamla vännernas gemensamma tränare från All Boys “Didi” Gaucho på Dario Coronel i en gränd i Buenos Aires. Han grät.

– Hur i helvete hamnade det där rövhålet där samtidigt som jag är fast i allt det här!

Dario Coronel var vid här laget desperat. Efter ett rån hade han hamnat mitt i en skottväxling och dödat en polis. I Buenos Aires är det mer eller mindre som att skriva under sin egen dödsdom. Ett öga för ett öga. En tand för en tand.

En natt fick polisen korn på Dario. Han jagades in i en återvändsgränd där Dario hjälpte sina vänner över en mur. När han vände sig om var han omringad. Han valde då att vända pistolen mot sig själv och tog sitt eget liv med ett skott i huvudet. Han var 17 år gammal.

Dario Coronels liv slutade i den mörka gränden men hans livshistoria tar inte slut där. Han har sedan den dagen trots allt funnits med på nästan samtliga av världens mest berömda fotbollsarenor. För var Carlos Tevez än gått – från Boca Juniors till Juventus via Corinthians, West Ham, Manchester United och Manchester City – har superstjärnan burit med sig sin döde vän. Efter varje mål pekar Carlos Tevez med båda fingrarna mot himlen. En hälsning till Cabañas.

Tevez: Han var min bäste vän

När Carlos Tevez nu intervjuas av Fifa.com kommer också Dario Coronels namn på tal.

– Han är, eller var, min bäste vän. Vi var tillsammans 24 timmar om dygnet, även om vi senare gick till olika klubbar och så. Men vi var alltid tillsammans, hela dagarna. Han hade allt som krävdes för att bli lika framgångsrik men valde en annan väg. Kriminalitet och droger. Och det slutade till sist med att han inte finns med oss längre. Men jag tror inte att man kan säga att han hade otur. Jag tror verkligen att alla väljer sitt eget öde och han, och det här har inget med tur att göra, valde den enkla vägen, säger Tevez.

– Jag kom iväg därifrån och det finns fler som lyckats fly den situationen. Men det är inte lätt för någon. Faktum är att det här ofattbart svårt att lyckas ta sig därifrån. Men allas öden vilar i deras egna händer. Du måste bevisa att alla inte är likadana.

Dario Coronel ville ha ett par vita fotbollskor och insåg att den snabbaste vägen dit var via väpnade rån och en handel med droger. Carlos Tevez hade samma drömmar men nobbades av Vélez Sársfield, skildes från sin vän och fann en annan väg fram. Alla vid vännernas gamla inburade fotbollsplan vet också att det inte handlade om tur.

När tidningen Un Cano återvände till de två kompisarnas gamla kvarter Fuerte Apache för fem år sedan tog de med sig en bild. De pekade på en kille på fotot och frågade en av ungdomarna om han visste vem det var.

– Det är Cabañas. Han som var bättre än Tevez.

Källor: Fifa.com, Un Cano, Clarin, El Bocón.

ARTIKELN HANDLAR OM