Transfer-kollen: Så är läget i din klubb

Publicerad 2014-07-01

1. Malmö FF 29 poäng

MFF har sålt Pontus Jansson och Miiko Albornoz, men det är framför allt tappet av Guillermo Molins som är kännbart. Är Agon Mehmeti, som tränar med klubben, ersättaren?

2. Elfsborg 23 poäng

Inga panikvärvningar att vänta. Niklas Hult har dragit till Nice, men ersättare finns redan inom laget. Centralt i anfallet har Per Frick visat framfötterna under sommaren med hattrick i träningsmatchen mot Nordsjälland.

3. Kalmar FF 23 poäng

Behöver egentligen ingenting de heller. Imponerade under våren och kan mycket väl bli ännu starkare till hösten. Har en sjumålsskytt i Måns Söderqvist och har värvat Pär Ericsson från belgiska Mons.

4. AIK 22 poäng

VM-aktuelle costaricanen Celso Borges kan försvinna, men AIK har en fullgod ersättare i Robin Quaison. Försvinner Alexander Milosevic kan backlinjen behöva förstärkas.

5. Häcken 21 poäng

Har redan förlängt med stjärnskottet Simon Gustafson – viktigt för klubben. Carlos Strandberg kan försvinna – i utbyte mot en hel del sköna slantar.

6. IFK Göteborg 19 poäng

Måste sluta kryssa och börja vinna de täta matcherna. Sam Larsson skulle kunna försvinna – då är Tobias Sana, som vill bort från Ajax, ett hett alternativ. Viktigt också att Lasse Vibe får vara hel i höst.

7. Djurgården 18 poäng

Vårens succéspelare, Daniel Amartey, har försvunnit till FC Köpenhamn och det har uppstått ett hål intill duktige kollegan Emil Bergström i mittlåset. En ersättare till Amartey skulle vara fint för Djurgårdens del.

8. Åtvidaberg 16 poäng

Ligger där man kunde förvänta sig – och kanske någon placering bättre än det. Behöver bara fortsätta på den inslagna vägen, för att tala i klyschor. Inga akuta förstärkningar lär göras.

9. IFK Norrköping 15 poäng

Emir Kujovic är tillbaka efter den skadefyllda vårsäsongen. Annars står mycket och hänger med Isaac Kiese Thelin. Försvinner han till Malmö redan i sommar kan Gunnar Heidar Thorvaldsson vara aktuell för en återkomst.

10. Helsingborg 14 poäng

Många frågetecken. Hur blir det med David Accam? Abdul Khalili? HIF bör i första hand rikta in sig på att behålla nuvarande spelare. Och sedan finna lugnet efter en kaotisk vår.

11. Örebro 13 poäng

Nordin Gerzic fick det inte att stämma i IFK Göteborg. Han lånades ut till sitt gamla Örebro och har gjort en strålande vårsäsong. Lånekontraktet sträcker sig juli ut – ÖSK tackar inte nej till en förlängning av det.

12. Falkenberg 12 poäng

I stort behov av en anfallare. FFF gjorde bara tio mål under våren – minst i serien. Just nu provtränar Guyon Philips från holländska Go Ahead Eagles med FFF.

13. Mjällby 11 poäng

Christian Wilhelmsson, någon?

En drömvärvning, så klart. ”Chippen” spelade en U21-match med Mjällby i somras – och sa efteråt att han ”håller alla dörrar öppna”.  Fortsättning följer.

14. Gefle 9 poäng

Dioh Williams och Johan Oremo har inte riktigt hittat kemin på topp.

Förre Gefle-spelaren Mikael Dahlberg står utan kontrakt efter sin sejour på Cypern. En återkomst är inte omöjlig.

15. Halmstad 9 poäng

Måste behålla Gudjon Baldvinsson och få advokatfirma-kollegan Mikael Boman i form. HBK:s anfallspar har bara gjort fyra mål så här långt. Inte godkänt med tanke på deras betydelse.

16. Brommapojkarna 5 p.

Försvarsspelet har i vissa matcher varit allt annat än bra – men mest akut är behovet av en central anfallare. Dessutom behöver BP bli mycket tuffare i spelet. Smälla på lite mer, helt enkelt.

Första omgången efter uppehållet – lördag: Kalmar–Mjällby, Falkenberg–Halmstad, Gefle–Häcken. Söndag: Örebro–Norrköping, Brommapojkarna–Malmö, Göteborg–Helsingborg. Måndag: Åtvidaberg–AIK, Djurgården–Elfsborg.

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln