”Skattesmäll för MFF vore extremt negativt”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan få drastiska konsekvenser menar Bosse Johansson

1 av 3 | Foto: MFF hotas av skattesmäll efter succén i Champions League.

Varken Elfsborg eller Helsingborgs IF har fått skatta för intäkter i samband med spel i Europa League.

En skattesmäll för Champions League-aktuella Malmö FF kan få konsekvenser för allsvenska toppklubbar, tror Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

– Det skulle vara extremt negativt. Och i så fall skulle föreningar kanske tvingas bolagiseras trots att de inte vill, säger han.

Foto: Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Dagen efter segern över Olympiakos, värd bara den nio miljoner kronor, meddelade Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson att klubben riskerar att få skatta för äventyret i Champions League. Det skulle innebära en skattesmäll på omkring 20 miljoner kronor.

– Skatteverket har indikerat att en del av intäkterna kan komma att beläggas med företagsskatt, säger Håkan Jeppsson.

Sportbladet har varit i kontakt med Rickard Andersson, rättsexpert på Skatteverket, som förklarar de generella reglerna:

– En ideell förening, Malmö FF räknas sannolikt som en allmännyttig ideell förening, beskattas bara för vissa inkomster. Inte för inkomster som har en naturlig anknytning till det idrottsliga ändamålet så som biljettintäkter, spelarförsäljningar, reklam på tröjor, men det finns en gräns när föreningen inte kan undantas från beskattning, säger han.

”Komplicerade regler”

Och den är?

– Det kan till exempel vara när klubben upplåtit en rättighet till en annan part och får ersättning för det. Men det är rätt komplicerade regler, det är svårt att uttala sig om det här fallet.

Hur bedömer du rent generellt möjligheten/risken för att det blir så att MFF får betala företagsskatt?

– Orimligt behöver det inte vara. Det beror helt och hållet på omständigheterna, säger Rickard Andersson.

Både Helsingborg och Elfsborg har under senare år spelat gruppspel i Europa League. Det har förstås handlat om helt andra summor, men ingen av klubbarna har beskattat inkomster från Europacupspelet.

”Missgynnas i andra sammanhang”

Elfsborgs ordförande Bosse Johansson tror att beloppets storlek, Malmö FF beräknas dra in över 200 miljoner kronor, är orsaken till Skatteverkets agerande.

– Ja, det måste ju vara det. Men det vore väldigt konstigt för vi ideella föreningar missgynnas ju rätt ofta i andra sammanhang. Exempelvis får vi inte dra av moms som "bolagsklubbarna" får. Det blir mångmiljonbelopp när man gör utländska spelaraffärer, säger Bosse Johansson.

Vad skulle det innebära på lång sikt för svenska toppklubbar om man får ett prejudicerande fall i Malmö FF?

– Extremt negativt. Och i så fall skulle föreningar kanske tvingas bolagiseras trots att de inte vill. Det funkar ju inte om vi ideella föreningar enbart ska missgynnas av skattereglerna. Det är inte financial fair play.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.