Tobias Hysén

”Lönen jag har hade jag inte fått någon annanstans”

Av: 

Oskar Månsson

FOTBOLL

Tobias Hysén om pengarna, framtiden – och passningen till Erton

SIDE, TURKIET. I fjol trivdes Tobias Hysén med fotbollen, men familjen hade svårt att finna sig till rätta i Kina.

Inför den nya säsongen med Shanghai SIPG är läget ett annat.

– Det blir ett spännande år. Jag hoppas göra 15-20 mål, säger Hysén när Sportbladet träffar honom i Turkiet.

Tobias Hysén gjorde 19 mål under sin första säsong i den kinesiska ligan, men vid sidan av planen var det tuffare. Familjen, som består av frun Maria och pojkarna Lion och Lucas, trivdes inte med det sociala livet i det nya hemlandet. Men efter att flyttlasset gått till ett nytt område har saker och ting förbättrats.

– Att läget skulle ändras var en förutsättning för att vi skulle stanna kvar. Nu bor vi i ett område med mycket svenskar och andra västerlänningar. Småkillarna börjar på dagis när vi kommer tillbaka till Kina.

32-åringens kontrakt gäller en säsong till, men förhandlingar om att förlänga det ytterligare ett år pågår.

– Vi får se om det är dags att åka hem efter det här året eller om vi förlänger. Det är det som är uppe för diskussion just nu.

Vilken typ av pengar är det i den kinesiska ligan?

– Den lönen som jag har hade jag inte fått någon annanstans förutom i de två-tre bästa ligorna med mitt cv. Sen finns det spelare i den kinesiska ligan som har oerhört mycket betalt, till exempel Vagner Love (brasseanfallare som spelade i Shandong Luneng) som drog in tio miljoner dollar netto om året.

Rätt hyfsat?

– Det får väl han vara nöjd med, ja. Det är klart att det är bra pengar, annars hade inte spelarna åkt hit. Men sedan är det ett jättespann mellan de utländska och de kinesiska spelarna.

”Det är typiskt Erton”

Har du hög status i klubben?

– Ja, jo… i och med att det gick bra förra året så har jag väl det. Men vi har flera bra spelare som kommit in med bra status. Våra nya ägare har klivit in med mycket pengar och vi ska bli ett av de stora lagen. Guangzhou har en stor klubb, Peking har en och nu vill Shanghai ha en.

Trots Hyséns stjärnstatus har han inte gjort särskilt mycket reklam och PR för klubben, till skillnad mot Erton Fejzullahu som genast blev omslagspojke när han kom till Beijing Guoan.

– Nej, det har inte varit aktuellt för mig, det har inte varit så uppstyrt med sånt. Skillnanden är att deras klubb har funnits mycket längre, och är längre fram i relation med media, fans och sånt.

Erton blev ju dessutom utnämnd till den snyggaste spelaren någonsin?

– Ja, precis! Snyggaste utlänningen någonsin var det. Det är väl typiskt Erton.

Du har inte konkurrerat där?

– Haha. Det får räcka att konkurrera på planen för mig.

Vilken är din roll i laget?

– Samma som jag haft i fem-sex år: gå på djupet, dra isär och öppna ytor för våra andra offensiva spelare. Och så ska jag peta in bollarna på mållinjen. Jag måste göra mina 15-20 mål om vi ska vara med och slåss i toppen.

Ni möter Djurgården i dag. Hur ska det bli?

– Det ska bli skoj att möta gamla klubben, även om det inte är så många kvar från min tid. Framförallt blir det intressant att äntligen få ett någorlunda svar på hur den kinesiska ligan står sig mot den svenska. De är kanske är lite bättre än oss fysiskt och organisationsmässigt, men jag hoppas att vi har en liten fördel med den tekniska biten. Våra sydamerikaner och några av kineserna är riktigt skickliga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tobias Hysén

Erton Fejzullahu