Platini: Jag vill införa vitt kort i fotbollen

Publicerad:
Uppdaterad:
UEFA-presidenten Michel Platini vill införa ett ”vitt kort” i fotbollen. Det skulle delas ut till spelare som skäller på domaren och skulle innebära en 10 minuters utvisning.
UEFA-presidenten Michel Platini vill införa ett ”vitt kort” i fotbollen. Det skulle delas ut till spelare som skäller på domaren och skulle innebära en 10 minuters utvisning.

FOTBOLL

Fotbollen kan vara på väg mot ytterligare en regeländring.

Uefa-presidenten Michel Platini talar sig varm om ”det vita kortet” – en tio minuter lång utvisning för spelare som svär åt domarna.

Foto: Scanpix.
Michel Platini, Uefa–president.

Michel Platini är president i det europeiska fotbollförbundet, Uefa, och därmed fotbollsvärldens näst mäktigaste man. Han spås bli den givna ersättaren till Sepp Blatter när densamme väljer att sluta som president för det internationella fotbollförbundet, Fifa.

Platini har drivit igenom en hel del förändringar under sin tid som Uefa-boss, bland annat utökningen av EM till 24 länder, men också förändringen av Champions League-kvalet vilket gjorde det enklare för svenska lag att ta sig till turneringen.

Nu avslöjar han nya planer i samband med ett boksläpp.

”En epidemi”

Fransmannen vill introducera ett tredje kort inom fotbollen. Färgen skulle vara vit och skulle delas ut till spelare som protesterar mot domslut.

– De grova orden som riktas mot domare har blivit en epidemi inom den moderna fotbollen, säger Platini enligt Goal.

Därför vill Uefa-bossen ge domarna möjligheten att visa ut spelarna under en tio minuter lång period.

– Det vita kortet ska inte förväxlas med det gula kortet, som finns till för att stävja fult spel.

Platini öppnar även för att tillåta tränare att göra fler byten. Förutom de tre stycken som är möjliga i dag kan fransmannen tänka sig att tillåta ytterligare två stycken, i halvtid.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.