Dunderbluffar i märkliga spelet

FOTBOLL

Sjögren: Pokerspelet i full gång – nu börjar transferkaoset

1 av 6 | Foto: Falcao.

Sex stora anfallare – och sex klubbar på anfallsjakt.

Med 48 timmar kvar på transferfönstret börjar desperationen bli tydligt i det pokerspel som just utkämpas mellan Europas största klubbar och spelare.

Bluffarnas tid är här.

Foto: Sportbladets Patrik Sjögren.

Två dagar återstår på det europeiska transferfönstret och nu börjar paniken att spridas. Eller som Arsenals manager Arsene Wenger beskrev det häromdagen: Poker-spelet kan börja.

– De här sista dagarna är som ett pokerspel. Det förekommer mycket lögner de här dagarna och alla är intresserade av samma spelare även om det egentligen bara är en klubb som vill ha spelaren. När du har erfarenhet av det kan du säga ”bluff” när det är en bluff.

Sätter press på Monaco

Bluff eller inte så är Arsenal på jakt efter förstärkningar, Manchester United vill fylla en ihålig backlinje samt eventuellt en bänkplats i offensiven och Manchester City, Chelsea, Juventus samt Real Madrid stoppa igen varsin anfallslucka. Samtidigt är en rad forwards på desperat jakt efter en ny klubbaddress.

Falcao vill lämna Monaco, Alvaro Negredo Manchester City, Javier Hernandez Manchester United, Loic Remy QPR, Alessio Cerci Torino och Ezequiel Lavezzi vill se sig om efter alternativ bortom PSG. Och de har alltså bara 48 timmar på sig att få klubbarna att komma överens, förhandla fram sina egna villkor, flyga till sin nya hemstad, genomgå den obligatoriska läkarundersökningen och skriva under alla avtal. Nu är också pokerspelet i full gång.

På lördagen hann både Falcaos personlige sponsor Gatorade och stjärnan själv bekräfta att han är klar för Real Madrid. Båda gångerna raderades meddelandena på Twitter snabbt och Falcao gick själv ut och förnekade att han skrivit ”en dröm som blir verklighet. Hala Madrid” på sitt Twitter-konto.

”Jag måste tillbakavisa historien om en tweet jag påstås ha skrivit. Jag har inte skrivit den, det är ett fotomontage”, skrev Falcao.

En skrattretande ursäkt för alla som sett meddelandet med sina egna ögon på det officiella kontot. Men det var knappast något misstag heller. Snarare ett försök till en pokerbluff. Enligt spanske journalisten Guillem Balague har Falcao inga starka kort på hand då varken Real Madrid eller Manchester City är speciellt intresserade av att värva colombianen. Tweeten kan därför vara ett sätt att sätta press på Monaco att släppa anfallaren billigare.

Ett våldsamt chicken race

Enligt Daily Mail skulle ett årslångt lån av Falcao kosta 350 miljoner kronor i ersättning till spelaren och Monaco. En försäljning ses också som en omöjlighet med Monaco och en tredjepartsägare i Doyen Sports som vill ha tillbaka minst de 550 miljoner som 28-åringen kostade så sent som förra sommaren när han lämnade Atlético Madrid.

I City skulle Falcao kunna fylla den lucka Alvaro Negredo förväntas lämna efter sig då även spanjoren är på klubbjakt under fönstrets sista skälvande timmar. Men Negredo konkurrerar med flera andra namn om de sista jokerplatserna i de största klubbarna.

Chelsea har som bekant släppt Fernando Torres till Milan och hade en överenskommelse klar med QPR gällande Loic Remy. Men efter att både Harry Redknapp och José Mourinho bekräftat att affären är nära förestående kom sent på lördagen uppgifter om att Arsenal kastat sig in och nu försöker kapa affären för att sno åt sig hela potten. Plötsligt sitter därmed Remy med alla kort på hand.

Men varför står klubbarna utan anfallare och anfallarna utan klubbar när bara 48 timmar återstår och de har haft en hel sommar på sig att lösa det? Svaret på den frågan är just Arsene Wengers pokerspel. Alla är så sugna på att göra en bra affär att de just nu håller på att spänna på sig hjälmarna och kasta sig upp på cyklarna för att under de två sista dygnen köra i full fart rakt mot varandra i ett våldsamt chicken race tills någon fegar ur och väjar.

Den säljande klubben vill ha så bra betalt som möjligt, den köpande betala så lite som möjligt och spelaren förhandla upp sin lön. Genom att hålla sin motpart på halster hoppas alla pressa fram svettdropparna så mycket att de till sist får igenom sina krav när den andre aktören i panik tvingas skynda igenom affären innan fönstret stänger. Det handlar om att vara kyligast på hanen för att kunna få så bra betalt som möjligt.

Skapliga reserver blir världsstjärnor

Det är också en desperation som kan förvandla skapliga reserver till världstjärnor och sämre klubbar till drömdestinationer i brist på alternativ. Det är därför West Bromwichs Peter Odemwingie kan dyka upp i en bil på QPR:s träningsanläggning på transferfönstrets allra sista dag för att försöka tvinga igenom en affär, en åldrande Kim Källström ersätta Julian Draxler som Arsenals deadline day-värvning, Sir Alex Ferguson hämta Middlesbroughs värvning Diego Forlán på flygplatsen innan han hinner med sitt anslutande plan och Robinho luras att flyga till Manchester och skriva på för United för att istället hamna i City. Men kyligast i det märkliga pokerspelet har ändå Inter varit.

När Diego Milito värvades från spanska Zaragoza 2008 satt parterna i så segdragna förhandlingar att dörrarna till förbundets tillfälliga kansli på hotell ATA i Milano hann stänga. Agenten Federico Pastorello tog då dokumenten i sin hand, gick runt hotellet och kastade in avtalen genom ett öppet fönster. Ligan godkände affären. Milito gjorde succé.

I skrivande stund sitter nu bland annat Falcao och planerar nästa drag i sin kampanj för att komma loss från Monaco. Han har 48 timmar på sig och kan med all säkerhet känna hur den lätta brisen börjar förvandlas till en storm som snart kommer smälla igen det berömde transferfönstret med dunder och brak. Till sin hjälp har han demonagenten Jorge Mendes som nu står inför en av sina tuffaste uppgifter.

Vid midnatt natten mot tisdag vet vi om han hittat en öppning – eller ett öppet fönster. Fram tills dess är det bara att dra ner kepsen, slänga på sig solglasögonen och stirra ner i pokerbordet. För förr eller senare måste någon gå all in.

Så följer du Deadline day:

Natten mot tisdag stänger transferfönstret och historiens galnaste silly-sommar är över.

Så här följer du de sista skälvande timmarnas dramatik med Sportbladet på nätet och i mobilen:

Livebevakning och chatt på sportbladet.se med senaste nytt och svar på alla dina frågor från 09:00.

Live-tv i tolv timmar från 12:00 till midnatt med Sportbladets profiler, inbjudna gäster och den klassiska saftblandaren.

Sillybloggen, landets mest populära blogg, håller igång hela vägen in till stängning med nyhetsuppdateringar och sammanfattningar (även via vårt Twitter-konto)