ÖFK anmäls av SvFF

avKristoffer Bergström, Petra Thorén

FOTBOLL

Östersunds FK riskerar att degraderas ur allsvenskan.

Fotbollskanalen var först att rapportera om att Svenska Fotbollförbundet lämnade redan i januari lämnade in två anmälningar mot klubben.

– Detta kommer att hänga över oss hela säsongen, säger ÖFK:s presschef Niclas Lidström.

Östersunds ekonomi är satt under lupp. SVT:s Uppdrag Granskning hävdar att klubben finansierat sin resa upp till eliten bland annat genom att mjölka pengar ur ett kommunalt bostadsbolag.

Dessutom åtalades den förre ordföranden Daniel Kindberg för ekobrott den tionde december 2018. Förundersökningen nådde Svenska fotbollförbundets licensnämnd och en bit in i januari anmälde de klubben för misstänkta ekonomiska oegentligheter. Detta var Fotbollskanalen först att rapportera om.

Två anmälningar inne

– Regelverket säger att det finns olika konsekvenser. Det kan bli böter eller i värsta fall degradering, säger Richard Johnson, ordförande i licensnämnden.

Rent formellt har licensnämnden gjort två anmälningar: en till disciplinnämnden som har hand om enskilda personers ärenden, en till representantskapet (en slags sammanslutning av alla elitklubbar) som beslutar om hela föreningar.

Det är den andra som eventuellt kan leda till att ÖFK kickas ur allsvenskan.

Beslutet kommer att dröja. Representantskapet har ett möte om året, men den här frågan kommer inte att avgöras förrän rättsväsendet har hanterat Kindbergs rättegång som inleds 24 april.

Räknar med utdragen process

– Normalt sett är mötet på hösten, men det är inte troligt att de hinner hantera det här i år. Vi får se hur lång tid den rättsliga processen tar, säger Johnson.

Bara för att förtydliga: era anmälningar har inget att göra med Uppdrag Granskning?

– Nej, nej, nej. De gjordes långt innan och baserades på det som kom fram i samband med att förundersökningen blev offentlig.

ÖFK:s presschef Niclas Lidström känner till Svenska fotbollförbundets anmälan.

– Det är klart att de måste anmäla, säger han.

Han räknar med en utdragen rättslig process.

– Detta kommer att hänga över oss hela säsongen. Frågan är om det är klart till representantskapsmötet i november, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM