Allsvensk upptakt: Betyg på alla lagen

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR N
FOTBOLL

Snart drar allsvenskan 2018 igång.

På upptaktsträffen presenterades lagen i årets upplaga.

Sportbladet satte betyg på samtliga klubbar insatser.

Foto: Bildbyrån

Hammarby

På scen: Stefan Billborn (tränare), Jiloan Hamad (spelare)

Kommentar: Man får ändå ge Billborn att han är sig själv ända ut i fingerspetsarna, även om det kanske inte blir någon show uppe på scenen. Ödmjuk i sina svar gällande Bajens målsättningar, ”vi får se hur det blir” var återkommande. Stack ut hakan gällande värvningen av Erkan Zengin med kontentan att ”han ser lite rostig ut men vi ska nog få igång honom”.

Hamad, alltid vältalig om än något lågmäld just i dag, pratade om att Bajens värvningar sänder rätt signaler, ”benskydden på”. Skickade en hälsning till fansen att spelarna måste steppa upp för deras skull.

Foto: Bildbyrån

Sirius

På scen: Kim Bergstrand (tränare) och Jesper Arvidsson (spelare).

Kommentar: Bergstrand förste tränare på scen och levererade direkt ett ”spännande”. Det var inte det sista ”spännande” som hördes på scenen denna kväll. Men särskilt spännande blev det inte från Bergstrand .

Arvidsson bjöd till lite när han pratade om ”1800 mittbackar på skadelistan” och om skadade lagkamrater sa: ”Man glömmer de som är skadade rätt fort”. Sen fick han svara för sina pikar på twitter till Erik Edman och mot BP, det gjorde han ödmjukt och fint. Arvidsson räddar tre plus här.

Foto: Bildbyrån

BK Häcken

På scen: Andreas Alm (tränare) och Erik Friberg (spelare).

Kommentar: Andreas Alm var nog mer ödmjuk inför mötet med Nanne Bergstrand på scenen än premiärmatchen lagen emellan. Han började med att ge Nanne Bergstrand en pik om hur han mörkar inför premiären och avrundade med en varm replik ännu en gång till Nanne. Däremellan ett balanserat snack om lagets ryggrad.

Skön självdistans från Erik Friberg som berättade om Alms ledord ”Gängjagning, fötterna mot mål. Vad det betyder? ”Det vet jag inte riktigt...”. Sedan berättade han att det var mindre ledigt nu, jämfört med när Mikael Stahre var tränare, eftersom ”Stahre gillade lediga helger....”

Foto: Bildbyrån

Kalmar FF

På scen: Nanne Bergstrand (tränare) och Viktor Elm (spelare)

Kommentar: Kalmar levererade - på riktigt! Nanne skämtade till det med Andreas Alm uppe på scenen på det där underbara Nanne-viset (mycket skratt i lokalen). Ser ljust på framtiden, eller snarare våren. Drog en oväntad parallell till ett Einstein-citat för att förklara Kalmars förutsättningar. Pratade även om Rasmus Elms betydelse för laget och att han hoppas att mittfältaren får spela så mycket som möjligt.

Viktor Elm sände å sin sida en otrolig fin hälsning till brodern Rasmus ”topp två bästa spelarna jag någonsin har spelat med. Som storebror känner man med honom”. Nej, det blir en välförtjänt femma av det här.

Foto: Bildbyrån

Östersund

På scen: Graham Potter (tränare), Tom Pettersson (spelare)

Kommentar: Potter rockade RÖDA sockor på scenen! Mer spännande än så blev det kanske inte (även om ordet ”exciting” dök upp ett par gånger). Svarade ”händer det så händer det” på frågan om Saman Ghoddos och Ken Sema kommer stanna. Skickade även en skön passning till ordförande Daniel Kindberg, ”den ödmjuke”, som tränaren uttryckte det.

Pettersson höll på att skämta till det lite omedvetet i början och höll nästan sjuklig självdistans till berömmet gällande platsen i veckans Europa League-lag, ”jag vet inte vem som tog ut det laget”. Nja, ingen show här direkt, Östersund.

Foto: Bildbyrån

Djurgården

På scen: Özkan Melkemichel (tränare) och Jacob Une Larsson (spelare).

Kommentar: Une Larsson var inte på plats för att leverera på scenen. Det kan vi slå fast och det var inte väntat heller. Den lillgamle mittbacken är ingen sång-å-dansman.

Melkemichel har också hörts vassare från tidigare upptaktsträffar även om man alltid lyssnar när han öppnar munnen.

Nej, Djurgården är bättre på plan än på scen just nu och det är väl det viktigaste med en dryg vecka till premiären.

Foto: Bildbyrån

Trelleborg

På scen: Patrick Winqvist (tränare), Alexander Blomqvist (spelare)

Kommentar: ”Skönt för Blåvitt att få komma till Vångavallen, det har de säkert längtat efter” inledde Winqvist med. Lite skönt snack om sitt egna varumärke, den numera landsberömda pikén. Ärlig, öppen och inte rädd för att ta plats på scenen. Kan bli en riktig profil 2018.

Blomqvist pratade om det ”genuina” Trelleborg och försökte väl delvis slå hål på myten om ”Tjongavallen”. I övrigt såg han inte riktigt bekväm ut med att vara i strålkastarljuset.

Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg

På scen: Poya Asbaghi (tränare) och Sebastian Eriksson (spelare).

Kommentar: Kanske ett tecken på var IFK står just nu. Varsam framtoning initialt från nya tränaren Poya. Viktiga ord, men lågt underhållningsvärde: ”Det är mycket nytt, ett nytt arbetssätt, vi ska sätta ett spel som ger oss framtidstro för att komma dit vi en gång varit.” Omskolade mittbacken Sebastian Eriksson inledde mer balanserat än han någonsin uppträtt på planen när han beskrev de realistiska kraven på IFK: ”Vi har förstått, spelare och ledare. Klubben har förstått och jag känner att fansen förstått det också.”

Sen kom glimten i ögat fram. Han sa om tränaren att: ”Han kunde till och med lära Gefle, då kan han lära oss...” innan han beskrev sina tankar när han fick veta att han skulle spela mittback, något han beskrev som att ”stå och peta näsan när de andra anfaller”. Sen konstaterade att han inte var en Glenn Hysén. Som, just det: ”Glidtacklade och petade näsan...”

Foto: Bildbyrån

Brommapojkarna

På scen: Luis Pimenta (tränare), Gustav Sandberg Magnusson (spelare)

Kommentar: Nykomlingen Pimenta fick väl inte chansen att prata överdrivet mycket om nykomlingen BP. Beskrev sig själv som ”passionerad”. Kort och gott. Betyget höjs på grund av uttalet av ”BP” som blev ”Beppe”. Briljant.

Sandberg Magnusson berättade att klubben satsar stenhårt för att stanna kvar. ”Vi har börjat träna på morgnarna och får frukost och lunch numera”. Är en bra ambassadör utåt för BP, så även i dag, och beskrev Pimentas passion på träningarna som ”skitkul”.

Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping

På scen: Jens Gustafsson och David Moberg Karlsson.

Kommentar: Nye BP-tränaren Luis Pimenta satt bredvid Gustafsson i den vita soffan på scenen. Nu är vi inte säkra på hur mycket svenska portugisen hunnit lära sig men oavsett kan vi meddela Pimenta att inte missade något när Gustafsson blev intervjuad. Inte ett skvatt.

Moberg Karlsson är ju en rätt frispråkig herre i vanliga fall. Kanske innebar det lite höga förväntningar för DMK bjöd inte upp särskilt mycket här.

Foto: Bildbyrån

AIK

På scen: Rikard Norling (tränare) och Henok Goitom (spelare).

Känslomässigt när främst Henok Goitom talade om utmaningarna med Nils-Eric Johanssons karriärslut och Jesper Nyholms skada. ”Vi har gått igenom motgångar under många år som jag varit i AIK så vi kommer starka ut från det här. Det blir inte lättare för varje gång, men vi får krishantering”, sa Henok Goitom. Rikard Norling pekade på förlusten av en stor ledare, men talade mindre levande än vi är vana vid. Och kanske önskar... Tränaren beskrev också hemvändaren Nabil Bahouis taktiska utveckling. Sen satte Goitom fokus på vad som egentligen står på spel inför premiären mot Dalkurd. ”Min fru är kurd, vår dotter halvkurd... Vi har en stor debatt nu med vår 17 månader gammal bebis...”

Foto: Bildbyrån

Dalkurd

På scen: Azrudin Valentic (tränare) Rawez Lawan (spelare)

Kommentar: Otacksamt att sitta bredvid AIK:s Rikard Norling så särskilt många minuter fick inte Valentic att presentera sig för den allsvenska publiken. Hann i alla fall säga att ”det känns mycket bra - vi är spännande”. Flörtade lite med en allsvensk tränarkollega när han (jaja, nu hårdrar vi kanske, men ändå) jämförde Pep Guardiola med Graham Potter.

Lawan är tacksam att ha uppe på scenen, svarade bland annat utförligt på frågan kring nya tränaren Valentic. Skojade även friskt om Dalkurds eviga flyttande ”det är svårt att scouta oss, ingen vet var vi är”.

Foto: Bildbyrån

Gif Sundsvall

På scen: Joel Cedergren (tränare) Linus Hallenius (spelare)

Kommentar: Varma, goa Joel. Inget ståhej kanske men väl en lågmäld beskrivning av hur både han och Hallenius triggades av tanken på att journalisterna tippar klubben i botten. Berättade att spanjorerna ”skickade yxor i what’s app-gruppen”. Inte så lågmält kanske, men sagt med glimten i ögat.

Hallenius gick extra hårt åt tippningen och blev riktigt förbannad. All heder åt honom! Stod verkligen upp för sitt lag. Får se om det kan fungera som tändvätska under säsongen.

Foto: Bildbyrån

Örebro

På scenen: Axel Kjäll (tränare) och Nordin Gerzic (spelare).

Tränartugg. Faktiskt. Gäsp. Detta har vi hört tidigare. ”Jag tror att varje match är unik..”

Men Nordin Gerzic räddade upp showen. Talade om jämnåriga, tränaren men påpekade att han själv är 15 år yngre i kroppen. Sen agerade Nordin klubbchef och öppnade för värvningar, men pekade i nästa andetag på att det finns en fördel med kontinuitet.

Sedan startade han ett litet ordkrig med förre tränaren, nya expertkommentatorn Alexander Axén: ”Han såg er som fiende, nu jobbar han med er”.

Foto: Bildbyrån

Malmö FF

På scenen: Magnus Pehrsson (tränare) och Markus Rosenberg (tränare)

Magnus Pehrsson talar med pondus, utan att vara dryg. Det är en svår balansgång, men guldtränaren lägger ribban rätt. Berättar om förändringarna som är gjorda för att ge MFF ökad taktisk flexibilitet och klockren på svaret om vad som vore ett misslyckande (förlorad cupfinal, andraplats i allsvenskan). Markus Rosenberg är mjukt kaxig. Anfallaren passade vackert tillbaka när han blev utsedd till en av seriens grisigaste spelare. ”Det är kanske för att man vunnit mycket. Inte för att jag varit grisig direkt. En och annan armbåge, men två gula förra året var väl inte så farligt.”

Foto: Bildbyrån

Elfsborg

På scenen: Jimmy Thelin (tränare) Samuel Holmén (spelare)

Kommentar: Thelin är en tränare som jobbar i det tysta, så även under upptaktsträffen. Stack inte ut märkbart men svarade sakligt på samtliga frågor.

Borta i den andra soffhörnan satt Holmén och hade det mysigt med Markus Rosenberg. Pratade om hur Elfsborg ”skrattar mer” i gruppen nu och hur de verkar ha fått till en skön stämning överlag. Det hettade till lite extra när Boråskillen skickade över frågan om ”grisigaste spelaren” till Rosenberg. Dramatik är ju alltid kul.

ARTIKELN HANDLAR OM