Sandlin: Fotbollen glöms bort i skuggan av all ishockey - och rugby

avZendry Svärdkrona

FOTBOLL

DUBLIN

Sverige har hockeyn, Irland rugbyn - och då kan plötsligt världens största idrott komma i kläm.

Fotbollen alltså.

Six nations pågår, men tystnad råder - i Sverige.

Hur lokalt ett idrottsintresse kan vara har jag sällan fått så klart för mej som denna måndag i svallvågorna efter två söndagsmatcher:

Sverige-Finland 3-2 och OS-guld i hockey;

Irland-Wales 31-5 i rugbyns Six Nations.

Det är här i Molly Malones irländska huvudstad som svenska fotbollslandslaget på onsdag, med 106 dagar kvar till premiären, gör sitt avstamp mot VM i Tyskland.

Utan en vadskadad Fredrik Ljungberg, med en nybliven pappa i målet och med en Kim Källström i storform men dock med en liten infektion i höger tå - se där de intressantaste detaljerna att nyhetsrapportera.

Fotboll - ingen snackis

Sverige möter ett nytt irländskt landslag lett av förre Aston Villa-backen Steve Staunton, 37 år och 102 landskamper, med stöttning av legendaren Bobby Robson, numera 73.

Hela sju av 23 uttagna irländare har aldrig spelat i landslaget, bland annat Readings 22-årige skyttekung Kevin Doyle (15 mål hittills).

Ändå är det inte fotboll det snackas på gatan; lika lite som hemma.

I Sverige hockey, på Irland rugby.

Min grävande journalistik visar också att största tidningen The Irish Times - med dubbelt så stora sidor som Sportbladets... - toppar med fyra sidor Irland-Wales, men på sid 10 av tolv sportsidor har man också en OS-text där våra hockeyhjältar stuvas ihop med femmilsvinnaren di Centa.

En mindre tidning som Irish Independent har de sju första av 24 tabloidsidor från rugbyn - och på sid 20 en gemensam enspaltare om Tre Kronor och di Centa.

I Sverige har den största tidningen Aftonbladet 26 sidor om hockeyn, medan en mindre tidning som Expressen också har 26 sidor.

Om Six Nations-rugbyn? Inte en rad i någon av svenska tidningarna...

Rugbyn spelades förresten på Lansdowne Road, världens idag äldsta internationella rugbyarena, byggd 1872 av W D Dunlop.

Samma stadion där Sverige ska möta Irland, vilket får förbundskapten Lagerbäck att kommentera:

- Hoppas bara att den är OK, så vi kan spela fotboll och inte rugby på den...