Äntligen mål – och seger – för Halmstad

FOTBOLL

Per ”Texas” Johansson gav HBK första segern

Halmstad (TT)

En offensivare uppställning än tidigare.

Det skulle ge Halmstad klubbens första mål för säsongen när man mötte Örgryte.

Det blev också mål men av en back – Per ”Texas” Johansson.

Efter 53 minuters spel fick Johansson snedträff efter hörna och bollen satt hur snyggt som helst vid Dick Lasts stolpe, ett mål som dessutom kom att räcka till seger med 1–0 och lite andrum i bottenstriden.

– Jag har förstås drömt om vem som skulle göra första målet och kan erkänna att ”Texas” inte fanns med på min lista, sade den lättade HBK-tränaren Janne Andersson.

HBK-backen fick dessutom härlig revansch för den minst sagt tvivelaktiga straffsituation han råkade bli inblandad i mot Malmö FF och som blev HBK:s fall då.

Lek med siffror

593 minuter – eller nästan tio timmar – hann HBK spela innan första målet föll och än längre blev sviten om man räknar in även fjolåret. Men Häckens rekord på 732 minuter från 1983 består, HBK stannade på 706 minuter och passerade med två minuter sin egen notering från 1975.

Janne Andersson hade möblerat om friskt i laget, bland annat fick fjolårets allsvenske skyttekung Gunnar Thorvaldsson börja på bänken och 4-5-1-taktiken övergavs till förmån för en något offensivare 4-4-2-variant.

– Fast det är bara en lek med siffror, vi spelade nästan 4-5-1 i dag också, sade Andersson, som nu ville sätta fokus på försvarsspelet efter allt snack om den där nollan.

– Visserligen är det små marginaler, det kunde blivit 0–0 igen eller 0–1 för Örgryte hade ett par utmärkta chanser i första halvlek, men trots allt har vi bara släppt in två mål på sju matcher, vilket är mycket bra. Conny Johansson är en bra målvakt och det fick han visa i dag.

– Och när det snackas mittbackar till VM finns bara ett namn för mig, Tommy Jönsson som inte gjort ett misstag på sju matcher.

Situationen prekär för Örgryte

För Örgryte börjar situationen redan bli prekär, inga pengar, tunn trupp, många skador, på söndagen fick mittbacken Jukka Sauso utgå redan efter 20 minuter, och tränaren Zoran Lukic var uppriktigt bekymrad.

Stjärnan Ailton Almeida är emellertid på gång igen och är efterlängtad.

– Vi har inte råd att tappa Sauso också, han är stark och bra på fasta situationer. Det är anfallsspelet som är vårt problem, våra forwards väger för lätt och spelar för rent, på dåliga planer har de svårt att binda bollen mot tuffa försvarare, sade Lukic.

Örgryte höll dock spelet bra uppe i första halvlek och hade ett par jättechanser att ta ledningen, men totalt sett skapade hemmalaget flest chanser och vann rättvist.

Det tyckte även Zoran Lukic.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM