Nu vill alla till Royal League

FOTBOLL

Skräpplatser i fjol - i dag är det fyra lags högsta mål

När den kom klassades Royal League som en skräpturnering.

Bara ett år senare är tävlingen glödhet, och fyra svenska lag slåss desperat om de två sista platserna.

- Jag var skeptisk, men jag måste erkänna att det har slagit riktigt väl ut, säger Helsingborgs tränare Peter Swärdh.

Foto: I fjol lyfte FC Köpenhamn bucklan.

HIF är ett av lagen som slåss om de två sista platserna i Royal League, bakom redan klara Djurgården och Göteborg. Malmö, Kalmar och Hammarby är de andra tre. Inför förra årets turneringspremiär var merparten av klubbarna skeptiska till idén, men efter bara ett år är tongångarna helt annorlunda.

- Dels har vi en möjlighet att förbättra ekonomin, sen är det bra mycket bättre att få spela tävlingsmatcher mot kvalificerat motstånd än att spela träningsmatcher på Skytteholms IP. Jag tror att det är viktigt, ser man till lagen som var med i fjol är det bara Halmstad som inte är med i toppen i år. Det är heller inte fel att vi får möta norskt och danskt motstånd, som ju skiljer sig mot det vi är vana vid, säger Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Stor framgång

För ett mindre lag som Kalmar, som är bra med där uppe men ändå inte har någon chans att vinna, är en plats i Royal League en stor framgång.

- Det är stort, vi ser det som en riktig bonus för en så här liten förening. Det hade varit stort att få vara med och slåss mot de stora drakarna. Vi ser på stor glädje på matchen i dag. Vi har verkligen allt att vinna, eftersom ingen kan kräva att vi ska ta en plats med de resurser vi har, säger tränaren Nanne Bergstrand.

Bättre arenor

Med tanke på årstiden för Royal League en annan positiv sak med sig, att arenafrågan hamnar i fokus.

- Jag tror definitivt att Royal League kommer att påskynda arenautvecklingen. Vi såg hur bra allt fungerande på de danska lagens fina arenor, det var i Sverige och Norge problemen fanns, säger Peter Swärdh.

Röster om Royal League

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM