”Jag förstår att folk är besvikna”

FOTBOLL

Flera frågetecken kvar att räta ut efter 0-0 mot Finland

Foto: Bildbyrån och Reuters
Anfallaren Johan Elmander sumpade flera lägen – En god nyhet var dock att backen Erik Edmans fot höll.

GÖTEBORG

Frågetecknen var många inför Sveriges första VM-genrep på Ullevi.

Efter 0–0 har Lasse Lagerbäck många kvar – Finlands–matchen håller inte som ett ordentligt VM-test.

– Jag förstår att folk är besvikna, men det kommer att bli mycket bättre, säger Erik Edman till TV 3.

Inför landskampen på Ullevi bänkade sig Lasse Lagerbäck och Roland Andersson på innerplan med fyra riktigt stora ”hur”-frågetecken:

Hur skulle Petter Hansson klara sig som mittback bredvid Olof Mellberg?

Hur skulle Niclas Alexandersson anpassa sig till högerbacksplatsen?

Hur skulle Erik Edmans kropp reagera på tuff matchbelastning?

Hur ser målvaktsituationen ut bakom Andreas Isaksson?

Efter de första 45 minuterna och 0–0 fanns ett ganska tydligt svar.

Alexandersson känner sig inte bekväm i högerbackspostionen. Vid två tillfällen i den första halvleken hamnade den naturlige yttermittfältaren fel, och hade uppenbara problem med Joonas Kolkka.

– Jag är i grunden mittfältare. Det defensiva hade kunnat vara lite bättre, sa ”Alex” självkritiskt till TV 3.

Båda lagen skapade var sin högkvalitativ målchans i första: Johan Elmander var tidigt förbi målvakten Jussi Jääskeläinen, men tvekade i skottläget och mittbacken Hannu Tihinen hann täcka bort skottförsöket – och i den 36:e minuten drog finske ytterbacken Petri Pasanen en hårt skruvad frispark från distans ribba ut, bakom en passiv och stillastående John Alvbåge.

– Vi spelade inte alls bra i första halvlek, det blev för plåttrigt och för smått. Vi saknar en hel del. I andra blev det betydligt bättre, men ändå inte helt bra, säger assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

Lagerbäck möblerade om i paus – och lyfte spelet

I paus möblerade Lagerbäck om; flyttade upp Alexandersson på högeryttermittfältet och tog ned Mikael Nilsson som högerback, Rami Shaaban ersatte Alvbåge samtidigt som Daniel Andersson ersatte Tobias Linderoth som balansspelare.

Det svenska spelet växte succesivt under den andra halvleken – med ett försvar i bättre balans, och ett anfallsspel mer varierat och spetsigt. Kim Källström visade tydligt att han vill bli den offensiva mittfältspetsen. Rennes-proffset sprang över stora ytor och hittade vid flera tillfällen rätt i det svåra, öppnande passningsspelet.

Ofta hittade Källström den tidigare U21-landslagskollegan Johan Elmander – som både i den 66:e minuten och i den 75:e var ytterst nära att ge Sverige ledningen. I den 70:e hade Bröndby-spelaren en boll inne i mål, men polske domaren Grzegorz Gilewski dömde bort det för ruff.

Frågetecknen – inte helt uträtade

De andra ”hur”-frågetecknen då?

Erik Edman lämnade Ullevi efter 90 minuter och beskedet att han är VM-okej.

– Jag hade inga problem med foten. I dag sökte jag svar på om jag skulle orka plus om foten skulle hålla, säger Edman som har förståelse för publikens reaktioner.

– Jag förstår attt folk är lite besvikna, men vi har mjukstartat. Det kommer att bli mycket bättre mot Chile.

Petter Hansson och Olof Mellberg sattes inte på tillräckligt prov för att få sin status VM-testad, men skötte uppgifterna mot Finland klart godkänt.

Rami Shaaban och John Alvbåge fick matchtid, utan att heller de sättas på några större prov – men duon är rejält oprövad i stora sammahang och Sverige behöver en hel och frisk Andreas Isaksson.

De 25 754 på Ullevi var besvikna över 0–0 – en känsla som även spelarna delade.

– Det kändes lite som en försäsongsmatch. Vi ska sätta igång på allvar nästa vecka, säger lagkaptenen Olof Mellberg.